Στην Ελλάδα, από την Κύπρο που βρισκόταν μέχρι πρότινος, μεταφέρεται η έδρα του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου της Chipita, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ως πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται τόσο η ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Chipita, όσο κυρίως, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η απόφασή του για επανεισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσως και μες στο 2015. Η όποια απόφαση, βεβαίως, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

«Από όταν ξαναπήραμε την εταιρεία πίσω από την MIG το 2010, ο στόχος μας ήταν να μεταφερθεί ξανά η έδρα στην Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Θεοδωρόπουλος μιλώντας στην «Κ». Η μεταφορά αυτή, βεβαίως, γίνεται νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν αποκλείεται να συνδέεται με επικείμενες αποφάσεις της εταιρείας για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες. Σε ό,τι αφορά την είσοδο στο Χρηματιστήριο, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν κρύβει τις προθέσεις του, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό θα συμβεί –πιθανώς και εντός του τρέχοντος έτους– εάν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «είναι ενδιαφέρον το ελληνικό Χρηματιστήριο». Η Chipita είχε εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο για πρώτη φορά το 1994, πορεία, όμως, που σταμάτησε το 2006 με τη συγχώνευσή της τότε με τη Δέλτα του Δ. Δασκαλόπουλου.

Η μεταφορά της έδρας προκύπτει μέσω της συγχώνευσης της Chipita με την κυπριακή Ufib. Ειδικότερα, η Chipita Α.Ε., η οποία εδρεύει στη Μεταμόρφωση Αττικής συγχωνεύεται με την Ufib Limited, που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου, με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Στην Chipita A.E. υπάγονταν μέχρι τη συγχώνευση μόνο οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ στην Ufib ανήκουν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου. Σημειώνεται ότι η Chipita είναι 100% θυγατρική της Ufib, με την τελευταία να ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 80% από τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο και τον όμιλο Ολαγιάν.

Η έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης δόθηκε χθες με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ είχαν προηγηθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2014 οι αποφάσεις των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων της εταιρείας και νωρίτερα είχε γίνει και τροποποίηση του καταστατικού της. Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 27/10/2014 αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Ufib από 1.870.000 σε 100.980.000 ευρώ, το οποίο πλέον αποτελεί και το μετοχικό κεφάλαιο της Chipita μετά τη συγχώνευση. Με την ολοκλήρωση μάλιστα της διαδικασίας, θα εκδοθούν από την Chipita οι νέοι τίτλοι μετοχών. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο συγχώνευσης –το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ»– δεν πιθανολογούνται επιπτώσεις στην απασχόληση των εργαζομένων των συγχωνευόμενων εταιρειών. Η μεν Ufib δεν απασχολεί προσωπικό, η δε Chipita θα καταστεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πιο εύρωστη.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό μετασχηματισμού με ημερομηνία 30/6/2014 που περιλαμβάνεται στο σχέδιο συγχώνευσης, το σύνολο του ενεργητικού της Ufib το οποίο θα εισφερθεί στην Chipita είναι 466,32 εκατ. ευρώ, που αποτελεί κατά κύριο λόγο τις συμμετοχές της Ufib στις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 465,94 εκατ. ευρώ.

Βάσει επίσης του ισολογισμού μετασχηματισμού με ημερομηνία 30/6/2014, το σύνολο του ενεργητικού της Chipita ανερχόταν σε 327,82 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται σε 54,64 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων ανερχόταν σε 273,17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν τα 232 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Καθημερινή

Facebook Comments