Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, ενώ η ύφεσή της φαίνεται ότι θα διαρκέσει έως το επόμενο έτος.

Το ισπανικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, υπό το βάρος της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης.

Η ισπανική κυβέρνηση υποβάθμισε την Παρασκευή τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας, αν και δεν ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο κρίσιμο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι σημαντικές, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η αφετηρία της ισπανικής οικονομίας ήταν πολύ χειρότερη από άλλων ευρωπαϊκών χωρών και η προσαρμογή σε αυτό το περιβάλλον είναι μία μακρά διαδικασία.

Προβλέπουμε ότι η Ισπανία δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν από κάποιο χρονικό σημείο το επόμενο έτος», δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Nomura.

Η οξεία ανεργία και τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία από την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν προκαλέσει μία εντεινόμενη συζήτηση για το αν η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες εξακολουθεί να ευνοεί η Γερμανία.

Facebook Comments