Αλ. Τσίπρας: Νέα εποχή στα Βαλκάνια – Ζάεφ: Η μακεδονική & η ελληνική κοινωνία επιθυμούν την ειρήνη
Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.
“Συναντιόμαστε στις Πρέσπες με φόντο το τριεθνές στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Σε ένα σημείο που έχουν περάσει νικητές και ηττημένοι, για να αναμετρηθούμε το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε στους λαούς μας και των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειακές και αδελφοκτόνες συγκρούσεις, πατριδοκαπηλία και την επιβολή του φόβου“, είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Κοιτάμε κατάματα την ιστορία των λαών μας, πράττουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, αλλά για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε τους δρόμους της συνεργασίας, για όλα τα Βαλκάνια. Για να βαδίσουμε σε μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας”.
«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.
Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.
«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.
«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης» τόνισε.
Ζάεφ:
Με την φράση «Καλή μας τύχη» ξεκίνησε την ομιλία του στις Πρέσπες ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Αριστοτέλη «δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της συμφωνία είναι στρατηγικής συμμαχίας για τις δύο χώρες και μπορεί να μετακινήσει βουνά. Όταν κάποια αμφέβαλλαν εμείς τους διαψεύσαμε. Θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Προηγήθηκαν δεκαετίες αβεβαιότητας. Σήμερα όλοι μας μαζί πετύχαμε την οριστική λύση. Η σημερινή ημέρα ιστορική καθώς ανοίγει μία νέα εποχή για τους πολίτες και των δύο χωρών», σημείωσε.
«Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία. Μόνο μέσα από την ειρήνη υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί την έναρξη σιγουριάς και ελπίδας ανάμεσα σε δύο λαούς. Γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχει μία νέα πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις. Από κοινού δημιουργούμε μία οικογένεια που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Ανοίγουμε τα σύνορά μας με τους γείτονες τείνουμε χείρα φιλίας. Ενωμένοι επιβιώνουμε, διαιρεμένοι καταρρέουμε», πρόσθεσε.
«Στόχος μας η οικοδόμηση κοινής ευημερίας. Μ ε την σημερινή συμφωνία έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς αλλά και να απελευθερώσουμε την διακίνηση ανθρώπων και ιδεών», κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Απευθύνω μήνυμα σε όσους είναι κατά της συμφωνία, Η μακεδονική και Ελληνική κοινωνία επιθυμούν την ειρήνη, την φιλία και το δίκαιο και τα κράτη μας έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την αλληλεγγύη και να πουν όχι στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία.
Οι χώρες μας πρέπει να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον. Εμείς είχαμε το θάρρος να το πράξουμε.
Αλέξη σε ευχαριστώ για την ανδρεία που δείξατε σε αυτή την ιστορική λύση. Το ξέρω πολύ καλά πως δεν ήταν εύκολο.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Νίμιτς ο οποίος αφιέρωσε τρεις δεκαετίες από τη ζωή του για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και προς την ΕΕ. Είμαστε υπερήφανοι για την συμφωνία. Μακάρι να είμαστε έτσι ενωμένοι σήμερα και πάντα.
Facebook Comments