Ο θρυλικός προπονητής του μπείζμπολ Yogi Berra είχε πει κάποτε, «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν το μέλλον». Ωστόσο μπορείς να πιθανολογήσεις αν έχει όλα τα δεδομένα μπροστά σου.

Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2015 λήγουν υποχρεώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και έντοκα γραμμάτια, ύψους 7 δισ. ευρώ, που λήγουν στο ίδιο διάστημα. Οι υποχρεώσεις των 4 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ύψους 2,1 δισ. ευρώ), την εξόφληση τόκων περίπου 1,7 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI ύψους 79 εκατ. ευρώ και άλλες μικρότερου μεγέθους υποχρεώσεις. Τα υπόλοιπα 7 δις. των εντόκων δεν θα είναι περίπατος, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές απέχουν, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονταν απρόθυμες να συμμετάσχουν στις μηνιαίες δημοπρασίες, το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ανελαστικές υποχρεώσεις, τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να μην εξυπηρετήσει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα. Με δεδομένο ωστόσο ότι στο ταμείο βρίσκονται δεν βρίσκονται 2 δις. ευρώ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τουλάχιστον άλλα 2 δις., κάτι που θα την οδηγήσει στο πρώτο crash test στις σχέσεις της με την ΕΚΤ η οποία θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για μια επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων.

Πάντως, εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου, η κατάσταση εξομαλύνεται έως τον Ιούλιο. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση, ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι ικανοποιητική και εντός στόχων. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει η κατάρρευση των εσόδων που έχει καταγραφεί στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015 και οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους θα διευρυνθούν.

Facebook Comments