Έκδοση ευρωομολόγου 500 εκατ. ευρώ

MarketNews

Έκδοση ευρωομολόγου 500 εκατ. ευρώ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building) για την έκδοση τετραετούς ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 8%, ολοκλήρωσε με επιτυχία η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 7 φορές, ενώ το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, σε συνέχεια του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων της εταιρείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου road show.

Ως αποτέλεσμα, το ύψος του ομολόγου αυξήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το τοκομερίδιο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της εταιρείας.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης ευρωομολόγου στην ιστορία της Ελληνικά Πετρέλαια επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας. Η έκδοση έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού μας προγράμματος και την εκκίνηση και εμπορική λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, καθώς και την αναχρηματοδότηση δανείων που έληξαν στο τέλος του 2012», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος

«Το ευρωομόλογο διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή μας βάση, επεκτείνει τον ορίζοντα ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων και αυξάνει την ευελιξία χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας», πρόσθεσε ο κ. Κωστόπουλος, εκτιμώντας πως το ύψος της ζήτησης, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης και η αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών «αποδεικνύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και των προοπτικών της για ανάπτυξη».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ομολογίες, έκδοσης Hellenic Petroleum Finance Plc, είναι πλήρως εγγυημένες από την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου των ΕΛΠΕ. Οι τράπεζες Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., HSBC Bank plc και NBG Securities S.A. είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.