Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας μετά την υποβάθμιση από την S&P

MarketNews

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας μετά την υποβάθμιση από την S&P, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το ρωσικό χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες, μετά την απόφαση του οίκου Standard & Poors χθες το βράδυ να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας σε μη επενδυτική κατηγορία (σκουπίδια). Αντίθετα, το ρούβλι, ανέκαμψε λίγο μετά τη μεγάλη βουτιά που έκανε χθες το βράδυ.

Ο δείκτης RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, το οποίο είχε κλείσει πριν την ανακοίνωση του S&P, σημειώνει πτώση 2%. To ρούβλι, που χθες είχε υποχωρήσει 6,6% έναντι του δολαρίου, σήμερα το πρωί ανατιμήθηκε 1,5%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 67,75 ρούβλια ανά δολάριο.

Η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ρωσίας στην κατηγορία BB+, καθώς η οικονομία της μεγαλύτερης εξαγωγικής ενεργειακής χώρας βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης μετά τον καταποντισμό της τιμής του πετρελαίου. Αν και η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει εγκαταλείψει την πολιτική της ελεγχόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, έχει διατηρήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αγορά σε περίπτωση απειλής της οικονομικής σταθερότητας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η απόφαση του S&P διόγκωσε την ανησυχία των επενδυτών, καθώς είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Ρωσία, την οποία κατηγορούν ότι βοηθά τους στασιαστές στην Ανατολική Ουκρανία, ότι μπορεί να της επιβληθούν περαιτέρω αντίποινα μετά την κλιμάκωση της κρίσης το Σαββατοκύριακο.