Την πρόθεση της Ελλάδας να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ καταδεικνύουν τόσο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και η προειδοποίησή της προς την ΕΕ για τη δήλωσή της, κατά της Ρωσίας, σχολιάζει η εφημερίδα New York Times.

«Μετά την εμφατική νίκη του στις εκλογές το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τσίπρα, κυριαρχείται από μέλη του ριζοσπαστικά αριστερού κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ (…) ενώ πιο στενά παρακολουθείται η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενός οικονομολόγου και φανατικού ιστολόγου, που έχει περιγράψει τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ σαν ‘δημοσιονομικό βασανισμό’», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ο κ. Τσίπρας γρήγορα έδειξε, ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν έναν μικρότερο και αδύναμο σύμμαχο, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για την αυστηρή κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς τη συναίνεση του Έλληνα πρωθυπουργού», προσθέτει.

Μάλιστα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι η στάση αυτή του κ. Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα ερμήνευσαν τις προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα ως μια έξυπνη πολιτική στάση, δεδομένου ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης. «Αν δείξει ότι θα μπορούσε να περιπλέξει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην Ουκρανία, ίσως να εξασφάλιζε ένα πλεονέκτημα και στις οικονομικές διαπραγματεύσεις», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές στην εφημερίδα.

«Η ευφορία, αλλά και ο προβληματισμός για το μέλλον, φαίνεται να κυριαρχούν στις λαϊκές αντιδράσεις έναντι της νέας κυβέρνησης» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Facebook Comments