Το άσχημο είναι ότι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Σούλτς έφυγε τελικά εμφανώς εκνευρισμένος από την Ελλάδα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι σε λιγότερο από 24 ώρες θα μεταφέρει τον εκνευρισμό του σε Μέρκελ και Ολάντ στο δείπνο που έχει προγραμματιστεί το βράδυ της Παρασκευής στο Στρασβούργο.

Στην Ελλάδα, οι επιτελείς της κυβέρνησης θα αναπωλούν την ίδια ώρα τα συγκαταβατικά χαμόγελα και τον μετρημένο εκνευρισμό, του σοσιαλδημοκράτη γερμανού πολιτικού.

Αντ’ αυτού στην καρέκλα των διαπραγματεύσεων θα έχουν απεναντί τους τον επικεφαλή του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και τον «σκληρό» του Euroworking Group Τ. Βίζερ (γνωστό και ως σκιέρ από την περίφημη ρήση περί καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων πριν από ενάμιση χρόνο).

Το ετερόκλητο δίδυμο, καθώς είναι γνωστές οι κακές μεταξύ τους σχέσεις, θα επιχειρήσουν να προσγειώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα στην ευρωπαική πραγματικότητα, κλείνοντας την «πόρτα» σε κουρέματα και περικοπές στόχων του προγράμματος, κραδαίνοντας τους απειλητικά τα «κλειδιά» της ρευστότητας.

Η αίσθηση που υπάρχει σε κοινοτικούς κύκλους είναι ότι εάν οι δύο ευρωπαίοι, αναχωρήσουν από την χώρα μας χωρίς να λάβουν σαφείς διαβεβαιώσεις επιστροφής του προγράμματος στις ράγες του, τότε η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη και πρακτικώς εισερχόμαστε για πολλοστή φορά σε «αχαρτογράφητα νερά».

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο κ. Ντάισελμπλουμ να φανεί ακόμα σκληρότερος, υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 έχει αυξηθεί σε πάνω από 5 δις. ευρώ και να περάσει στην επίθεση λέγοντας ότι, όχι μόνο πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αλλά ίσως θα χρειαστούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Την ίδια ώρα Μέρκελ και Ολάντ στο Στρασβούργο, θα «ράβουν το νέο ελληνικό κουστούμι», το οποίο αναλόγως των εξελίξεων στην Αθήνα θα φανεί αν θα είναι στενό ή φαρδύ, στα πρότυπα παλαιότερων αποφάσεων των Βρυξελών ή σαν αυτές που ελήφθησαν στην Ντωβιλ και τις Κάννες…

Facebook Comments