Η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη της Ευρωζώνης, είναι το τελευταίο θύμα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Είναι μια ισχυρή ένδειξη που δικαιώνει την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτόν τον μήνα. Η διολίσθηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,5% τον Ιανουάριο αποδόθηκε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Πράγματι, το κόστος ενέργειας υποχώρησε κατά 9%, αλλά πτώση της τάξεως του 1,3% καταγράφηκε, επίσης, στις τιμές των τροφίμων. Στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση των τιμών κατά 0,2% τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσε φόβους για αποπληθωρισμό, ωθώντας την ΕΚΤ να δρομολογήσει μέτρα QE για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων κοντά στο 2% που είναι το επίσημο πλαφόν για τα 19 κράτη-μέλη. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιμείνει μέχρι το φθινόπωρο.

Σε ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία, ο αποπληθωρισμός δεν είναι απειλητικός για την ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλός πληθωρισμός στους μισθούς παίζει αρνητικό ρόλο στην κατανάλωση. Το Βερολίνο έχει δεχτεί πιέσεις ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς για την εξάρτηση της οικονομίας περισσότερο στις εξαγωγές και λιγότερο στην εγχώρια ζήτηση. Ο Αντρέας Ντομπρέτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχει εκφράσει παράπονα στον γερμανικό Τύπο για την αποχώρηση προσωπικού, επειδή η ΕΚΤ προσφέρει διπλάσιους μισθούς για τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Αποπληθωρισμός σημαίνει ασταμάτητη πτώση των τιμών, επειδή οι καταναλωτές αναβάλλουν δαπάνες αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του κόστους αγοράς αγαθών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναβάλουν επενδύσεις και προσλήψεις. Κατά συνέπεια, εξανεμίζεται η οποιαδήποτε δυναμική για ανάπτυξη και η οικονομία παραμένει στάσιμη.

Οπότε, ο αποπληθωρισμός που έχει πλήξει τις οικονομίες στον ευρωπαϊκό Νότο καθυστερεί μια ενίσχυση της κατανάλωσης σε ένα ήδη ασθενές οικονομικό περιβάλλον.

Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία λόγω της υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και της ύφεσης στην Ιαπωνία. Στη Γαλλία, ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 0,1% τον Δεκέμβριο του 2014. Στην Ιταλία περιορίστηκε στο μηδέν, στην Ισπανία υποχώρησε κατά 1%, στην Πορτογαλία διολίσθησε κατά 0,4% και στην Ιρλανδία κατά 0,3%. Οικονομικοί παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών σε αυτές τις οικονομίες. Εξαίρεση σε αυτό το περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης αποτελεί η Γερμανία, καθώς έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μια υποχώρηση των τιμών. Μέσα στην εβδομάδα, πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2015 από το 1,5% στο 1,3% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
 

Facebook Comments