«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κουρέματος.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, το καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί και η αποκάλυψη εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου η Αθήνα καλείται να αναλάβει «εμπροσθοβαρή δέσμευση» ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να δεσμευθεί πως θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% και 4,5% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε βρέθηκε το θέμα του χρέους και εν γένει οι ελληνικές προτάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει κι άλλες συναντήσεις στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Γ. Ασμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ,

Χθες, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι στο αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντηθεί επίσης με τον Βρετανό και Ιταλό ομόλογό του.

Facebook Comments