Σε δυο ταχύτητες θα εφαρμοστεί το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που αποτελεί και μέρος της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όπως αποφασίστηκε κατά το πολύωρο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Σαββάτου, ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων την Κυριακή.

Η πρώτη ταχύτητα – σύμφωνα με πληροφορίες – αφορά δέσμη μέτρων που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, έως τον Ιούνιο, και θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας.

Τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ενταχθούν στη δεύτερη ταχύτητα, με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία.

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επιστροφή της 13ης σύνταξης, η επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα σε απόρους, κάρτα μέσων μαζικής μεταφοράς για ανέργους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής, και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για οφειλές στην Εφορία.

Στα μέτρα που τοποθετούνται σε ορίζοντα τετραετίας περιλαμβάνονται η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου τέθηκε και η διαπραγματευτική στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέση της κυβέρνησης παραμένει να ζητήσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για λίγους μήνες, έως ότου να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές. 

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να δοθεί και από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, με βάση το ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό.
 

Facebook Comments