Υψηλό 21 μηνών σημείωσε ο δείκτης PMI τον Απρίλιο παρά την περαιτέρω συρρίκνωση της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) ανήλθε τον Απρίλιο στις 45,0 μονάδες από τις 42,1 μονάδες τον Μάρτιο, καθώς εξασθένησαν οι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Παρόλα ταύτα, ο δείκτης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.


Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,5%.


“Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011… παρέχοντας ενδείξεις ότι η ύφεση στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνεται στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2013”, είπε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.


“Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός τομέας προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια”, πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τη Markit, ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής εξασθένησε με το βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011, με κάποιους κατασκευαστές να αποδίδουν τη μείωση εν μέρει στην έλλειψη νέων παραγγελιών.


Η μείωση των νέων εργασιών ήταν η λιγότερο σημαντική των τελευταίων 19 μηνών, παρέμεινε, ωστόσο, ταχύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα.
“Δεν υπήρξαν επίσης ενδείξεις για άμεσα αρνητικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με ρυθμό σχεδόν αμετάβλητο από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε το Μάρτιο”, σχολίασε ο Smith.


Οι κατασκευαστές συνέχιζαν να περιορίζουν το προσωπικό τους, με τη μείωση της απασχόλησης, ωστόσο, να επιβραδύνεται συγκριτικά με τον Μάρτιο.
Όσον αφορά τις τιμές χρέωσης, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να προσελκύσουν νέους πελάτες. Παράλληλα, μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών οι μέσες τιμές εισροών, λόγω του χαμηλότερου κόστους πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας.

Facebook Comments