Η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο από το αναμενόμενο και τα δημόσια οικονομικά της θα επιδεινωθούν το 2013 και το 2014, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ιταλία – στην οποία αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα υπερβεί το επιτρεπόμενο από την ΕΕ όριο του 3% του ΑΕΠ εφέτος και τον επόμενο χρόνο – υπογραμμίζει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2013 έναντι 1% που προέβλεπε το Νοέμβριο, ενώ για το 2014 προβλέπει έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. «Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, είναι πιθανόν να μειώσουν την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες», σημειώνει η έκθεση.

Όλες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη είναι πιο αρνητικές σε σχέση με τους επίσημους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης του Μάριο Μόντι. Παρά τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η τελευταία, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο νέο επίπεδο – ρεκόρ του 131,5% του ΑΕΠ εφέτος και στο 134,2% του ΑΕΠ το 2014, αντί της μείωσής του στο 129% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους της Ρώμης. Η Ιταλία πρέπει να αναστρέψει την ανοδική τάση του χρέους «είτε με την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, είτε με ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, που θα στηρίζονται από την ισχυρή εφαρμογή αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο, η πρόοδος της Ιταλίας στην κατεύθυνση της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού της έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,3% του ΑΕΠ εφέτος έναντι στόχου 2,9% της Ρώμης και θα φθάσει στο 3,8% το 2014, που είναι υπερδιπλάσιο από τον επίσημο στόχο 1,8%.

Facebook Comments