Δεν θέλουμε χρήματα για να μην επιβαρύνουμε τους λαούς της Ευρώπης“.
 
Θέλουμε μόνο το 1,9 δις. ευρώ που προέκυψε από την «επένδυση» που έκαναν οι λαοί της Ευρώπης μέσω της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, στηριζοντάς τα σε μια δύσκολη στιγμή το 2011 και έβγαλε κέρδος.
 
Θέλουμε τουλάχιστον 10 δις. ευρώ νέων εντόκων γραμματίων που θα χρηματοδοτήσουν πάλι οι λαοί της Ευρώπης μέσω της χρηματοδότησης επίσης της ΕΚΤ.
 
Θέλουμε και τα 11,4 δις. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες και έχουν ήδη εγγραφεί στο ελληνικό χρέος, αλλά και αυτά προέρχονται από τον EFSF τον οποίο επίσης χρηματοδοτούν οι λαοί της Ευρώπης μέσω των προυπολογισμών τους και μετά τις 28 Φλεβάρη θα τα επιστρέφαμε και μαζί θα ελαφρυνόταν ισόποσα και το ελληνικό δημόσιο χρέος.
 
Δεν θέλουμε όμως άλλα χρήματα, για να μην επιβαρύνουμε τους λαούς της Ευρώπης“.
 
Μάλλον έχω αρχίσει και τρελλαίνομαι, αλλά έχω την αίσθηση ότι ζητάμε νέο δάνειο το λιγότερο 21,4 δις. ευρώ από τους λαούς της Ευρώπης, συν 1,9 δις. «δώρο» (το δικαιούμαστε). Προφανώς το δάνειο θα συνοδεύεται από πρόγραμμα και το πρόγραμμα από δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Όλα καλά, γιατί δεν το λέμε;
 
Ο Peter Spiegel των Financial Times, ανεβάζει το ύψος του νέου δανείου στα 37,8 δις. ευρώ, γιατί προσθέτει  – και σωστά – τα 14,9 δις. που θα προκύψουν την επόμενη τριετία από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%, καθώς ως γνωστόν τα πλεονάσματα πληρώνουν τους τόκους, ενώ αναρωτιέται από που θα καλυφθούν τα 18 δις. που ήταν προγραμματισμένο να δώσει το ΔΝΤ την επόμενη τριετία και πλέον θεωρούνται χαμένα.
 
Φυσικά, αυτά τα ποσά  ισχύουν αν τα έσοδα κινηθούν με τους περυσινούς ρυθμούς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εκτελεστεί έστω και μερικώς.
 
Ένα «πουλάκι» μου είπε ότι το ποσό που ζητήσαμε είναι τελικά μεγαλύτερο και από τους δικούς μου υπολογισμούς και από αυτούς του Spiegel. Φαίνεται επιπλέον ότι έχει συμφωνηθεί τόσο η εξάμηνη παράταση όσο και η εποπτεία η οποία θα γίνεται από τις υπηρεσίες του επικεφαλής του Euroworking T. Wiser, με την συμμετοχή και των γνωστών ως τρόικα, Ρ. Γκογιάλ, Κ. Μαζούχ, Ν. Κοστέλο.
 
Το «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα, η υλοποίηση των οποίων θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση οποιαδήποτε ποσού. Αν δεχτούν οι ετέροι, το μάζεμα της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα και το περαιτέρω μάζεμα των δαπανών, έχει καλώς αν και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι άμεσα και θα συνδεθούν ως προαπαιτούμενα με την εκταμίευση δόσεων.
 
Αν ζητηθεί κάτι παραπάνω από την παλιά ατζέντα την μνημονιακή, τα πράγματα μπλέκουν. Γιατί κάποια στιγμή θα πάνε και στη Βουλή…

Facebook Comments