Με βάση ανάλυση της Τράπεζας Barclays, «μια Ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει δύο μορφές: μία λόγω ατυχήματος, παρατεταμένη και άτακτη, όπου η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη (και πολύ πιθανώς να χρεοκοπήσει) λόγω εκροών καταθέσεων και μια άλλη, η οποία θα είναι ξαφνική, αλλά θα αφορά σε στρατηγική έξοδο, οποία είναι σχεδιασμένη, αλλά όχι εκ των προτέρων σηματοδοτημένη.

Και τα δυο σενάρια θα ασκούσαν σημαντική πίεση στο Ευρώ κατά τη γνώμη μας, αλλά το στυλ της υποτίμησης του ενιαίου νομίσματος θα ήταν πιθανώς διαφορετικό με αντίστοιχα διαφορετική μεταβλητότητα.

Μια μη σχεδιασμένη έξοδος, η οποία αποφασίζεται λόγω αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις και λόγω εκροών καταθέσεων θα δημιουργούσε πιθανώς συνεχή και με μεγάλη μεταβλητότητα υποτίμηση του Ευρώ η οποία θα κορυφωνόταν τη στιγμή της εξόδου. Η αβεβαιότητα λόγω έλλειψης λεπτομερειών θα κρατούσαν το Ευρώ υπό πίεση. Η μεταβλητότητα όμως θα υποχωρούσε μετά την οριστική ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας από τον Ευρωζώνη.

Μια στρατηγικά σχεδιασμένη έξοδος θα είχε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τη μεταβλητότητα. Αν η Ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την πληρωμή του χρέους της χώρας και εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η κατάσταση μετά τη χρεοκοπία και μετά την έξοδο μπορεί να είναι βελτιωμένη αν συνδυαστεί με μια έξοδο-έκπληξη, πιθανότατα εντός ενός Σαββατοκύριακου, όπου οι αγορές είναι κλειστές ή αν υπάρχει μια γιορτή τύπου «bank holiday». Ενώ οι αγορές ήδη αποτιμούν μια σημαντική πιθανότητα χρεοκοπίας και εξόδου, αν όντως αυτό συμβεί, θα είναι σοκαριστικό για τις αγορές. Επομένως, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα όσο πλησιάζει η έξοδος μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά μια ακραία ημερήσια υποτίμηση του Ευρώ την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης που θα ακολουθούσε μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν πιθανή, σε συνδυασμό με σημαντική μεταβλητότητα προς τα κάτω στη συνέχεια.»

Facebook Comments