Ο Μ. Ντράγκι για άλλη μια φορά δεν πείθει τις αγορές

Καντζέλης Δημήτρης

Ο Μ. Ντράγκι για άλλη μια φορά δεν πείθει τις αγορές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Παρά την περικοπή των επιτοκίων κατά 0.25%, οι αγορές δεν πείθονται ότι η ΕΚΤ με αυτή την κίνηση θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μ. Ντράγκι, καταγράψαμε στη ροή ειδήσεων τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΕΚΤ, αλλά και τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ας κρατήσουμε τους κυριότερους τίτλους:
 

Κύριοι τίτλοι
- Η αδυναμία της οικονομίας επεκτάθηκε την άνοιξη του 2013
- Η ΕΚΤ θα κρατήσει παθητική στάση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί
- Η ΕΚΤ θα περιμένει αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2014
- Θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στην asset-backed securities

Οικονομικές Προοπτικές
- Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες
- Όλοι οι δείκτες μας προετοίμαζαν για ασθενή δραστηριότητα
- Οι βελτιώσεις στην αγορά θα πρέπει να αρχίζουν να βοηθούν την πραγματική οικονομία
- Αναμένουμε την οικονομία να ανακάμψει σταδιακά μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013
- Οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι


Πληθωρισμός
- Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι της Ευρωζώνης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι
- Οι φόροι και οι τιμές των εμπορευμάτων οδήγησαν το ρίσκο σε υψηλότερα επίπεδα
- Η απουσία ανάπτυξης επιβαρύνει την οικονομία

Κάπου εκεί ήρθε η ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το ποια είναι τα επόμενα βήματα που σκέφτεται ο κεντρικός τραπεζίτης, για να πάρει την απάντηση του Μ. Ντράγκι πως η ΕΚΤ είναι ανοιχτή σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Η είδηση αυτή δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές, τα επίπεδα ρίσκου έφυγαν από όλες τις ισοτιμίες και ο χρυσός είδε ένα ράλι μέχρι τα $1.475. Το EUR/USD έσπασε το 1.3100 και δείχνει “βαρύ”. Παρόμοια κινήθηκαν και τα ζεύγη του γεν, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έτρεχαν ανοδικά ράλι. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του EUR/JPY που “διέγραψε” όλα τα κέρδη, επιστρέφοντας κάτω από το 128.00 και ενώ πριν λίγα λεπτά άγγιζε το 130.00.
Γενικά, τα σχόλια του Μ. Ντράγκι δεν άρεσαν καθόλου στους αναλυτές. Ο Ιταλός τραπεζίτης είπε μια από τα ίδια, έριξε ευθύνες στις κυβερνήσεις των χωρών με προβλήματα, και τους ζήτησε να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, και το κατά πόσο θα κατορθώσει το πρόγραμμα της ΕΚΤ να αποδώσει εντός του 2013, και να βοηθήσει την Ευρωζώνη να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

 

Δημήτρης Καντζέλης, DailyFX Market Analyst