Χ. Γεωργιάδης: Τερματίστηκαν οι εκροές καταθέσεων - τι λέει για την παραίτησή του

StockWatch

Χ. Γεωργιάδης: Τερματίστηκαν οι εκροές καταθέσεων - τι λέει για την παραίτησή του, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με τις χθεσινές αποφάσεις θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, δήλωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ήδη, ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ότι οι εκροές καταθέσεων από το πρωί έχουν τερματιστεί με την επικείμενη ανάληψη του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.

Όσον αφορά την παραίτηση που υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτή είναι στη διάθεση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου και όχι των κομμάτων της αντιπολίτευσης «και δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω ότι η δική μου παραίτηση ήταν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «η ετοιμότητα μου να αποχωρήσω παραμένει δεδομένη όπως δεδομένη και η ετοιμότητα μου να συνεχίσω το ρόλο που μου έχει αναθέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόσω ο ίδιος με χρειάζεται.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε επίσης ότι «αναγνωρίζουμε ότι ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, ειδικά αυτή που αφορά στο διαχωρισμό του Συνεργατισμού».

«Από σήμερα» συνέχισε «ξεκινά και η διαδικασία για την σύσταση του φορέα διαχείρισης των πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που εκχωρούνται στο κράτος. Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, και ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα ενισχυθεί, καθιστώντας και την διαχείριση του χρέους απόλυτα βιώσιμη. Αυτή η θετική προοπτική ήδη αποτυπώνεται στις αντιδράσεις των διεθνών αγορών».

Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. «Τα περιθώρια εκμετάλλευσης του συστήματος από κακοπληρωτές περιορίζονται. Από την άλλη, η διεύρυνση του πλαισίου αφερεγγυότητας και η προώθηση του σχεδίου Εστία, που δυνητικά καλύπτει σχεδόν τα μισά μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, προσφέρει επαρκή διασφάλιση», σημείωσε.

«Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θα διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, θα επιτρέψουν την διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Εκτιμούμε ακόμη, ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική, για άλλη μια φορά, θα διαψευστούν», επανέλαβε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.