Η συμφωνία του Eurogroup είναι μια «σημαντική επιτυχία» που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όμως δεν αναιρεί ότι παραμένει ένας «μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της συμφωνίας με το Eurogroup για 4μηνη παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, χαιρετίζοντας το ρόλο των ελλήνων πολιτών, τους οποίους και χαρακτήρισε «δύναμη» της κυβέρνησης.

Τόνισε πάντως πως η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες «ακυρώνει στην πράξη» τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για μειώσεις συντάξεων και μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο και αυξήσεις φόρων.

Σημείωσε επίσης πως η συμφωνία «ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα, και τους μηχανισμούς που την επέβαλαν, όπως και τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα», αφήνοντας να εννοηθεί πως στόχος της Αθήνας παραμένει η χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως με τη συμφωνία των Βρυξελλών η ελληνική κυβέρνηση εμπόδισε το σχέδιο ορισμένων «τυφλών συντηρητικών δυνάμεων», εντός και εκτός Ελλάδας, που – όπως είπε – εσκεμμένα επέβαλαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για να προκαλέσουν «ασφυξία» στην Ελλάδα με το βλέμμα στο «σενάριο της αριστερής παρένθεσης».

«Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως η συμφωνία του Eurogroup είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη, παρά για την Ελλάδα, καθώς αποδεικνύει ότι η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι «πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας».

Στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου θα συνεδριάσει στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς τη Δευτέρα η Αθήνα πρέπει να υποβάλει στους εταίρους τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει.

Εάν οι ελληνικές προτάσεις γίνουν δεκτές θα δρομολογηθεί η επικύρωση της 4μηνης παράτασης και η αξιολόγησή της, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των παρακρατημένων δόσεων στήριξης.

Facebook Comments