Τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, μετά από απόφαση του Eurogroup, προβλέπει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα και «κλείδωσε» σήμερα από την Κομισιόν.

Η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022, όπως προκύπτει από τα κείμενα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων. 

Στόχος είναι, αναφέρεται στην έκθεση, να υποστηριχθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του ESM.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, “στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της.

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου “δίπτυχου”) διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο”.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: “Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες”.

Νωρίτερα:

Παρουσιάζεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί αύριο από το Eurogroup το σχέδιο για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος.

H Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει την απόφαση με τους όρους και την ακριβή διαδικασία άσκησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η απόφαση αυτή θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, έως και το 2022.

Εως το 2022, αποστολές των «θεσμών» θα έρχονται στην Αθήνα τέσσερις φορές το χρόνο. Τα ευρήματα και οι συστάσεις των αποστολών (Κομισιόν, ESM , ΔΝΤ και ΕΚΤ) μέσω των εκθέσεων θα υποβάλλονται τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και το Eurogroup. Δύο φορές το χρόνο στη βάση αυτών των εκθέσεων, το Eurogroup θα αποφασίζει την εκταμίευση ή μη ποσού 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες.

Οι ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημοσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.

-Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και την σύνδεση όλων των φόρων και του ΕΝΦΙΑ με τις αγοραίες τιμές έως τα μέσα του 2020 ενώ θα λάβει μέτρα για τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών και θα ολοκληρώσει το Λογιστικό Σχέδιο για την κεντρική διοίκηση.

-Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, Θα αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού της αναπηρίας μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξετάσει το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θα εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να προωθηθεί η εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη μέχρι τα τέλη του 2021. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως  το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα συνεχίσει την χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.

-Για την αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.

Πηγή: TheToc

Facebook Comments