Η σύγκρουση στους κόλπους του ΝΑΤΟ που πολλοί φοβόντουσαν δεν έγινε τελικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία ούτε βέβαια αμφισβήτησε τη συνεργασία του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Φυσικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου δεν παρέλειψε να ασκήσει τη συνήθη κριτική του, ότι δηλαδή οι δαπάνες για την άμυνα των χωρών-μελών είναι πολύ χαμηλές και από 2% του ΑΕΠ θα πρέπει να ανέλθουν στο 4%. Αλλά μέχρι εκεί, τίποτα παραπάνω. Γαλλικοί διπλωματικοί κύκλοι διατείνονταν μάλιστα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε και σε θετικές και εποικοδομητικές δηλώσεις.

«Υπήρξαν συζητήσεις, είχαμε διαφορές απόψεων» δήλωσε ανακουφισμένος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ωστόσο, όπως είπε, διαφωνίες υπήρχαν πάντα, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι εταίροι κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς. Η Γερμανία τόνισε τη συμβολή της και πέραν των αμυντικών δαπανών, παράδειγμα είναι η εγκατάσταση ενός νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην πόλη Ουλμ, και δήλωσε πως σταδιακά θα φθάσει το επίπεδο του 2%. Επίσης προσκλήθηκε η FYROM για ενταξιακές συνομιλίες και αποφασίστηκε μια εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ, τη διεύθυνση των οποίων θα αναλάβει ο Καναδάς.

Βελτίωση των αμερικανογερμανικών σχέσεων

Όσον αφορά τώρα τις αμερικανογερμανικές σχέσει,ς εκεί τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από κάθε προσδοκία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε στροφή 180° και δήλωσε πως «έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο, μια θαυμάσια σχέση με τη Γερμανία…. και πιστεύω πως οι εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν όπως και άλλοι τομείς».

Δεν αναφέρθηκε σε αμυντικά ζητήματα αλλά προτίμησε να μιλήσει για το αγαπημένο του θέμα που είναι οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε από την πλευρά της πως η ΕΕ δεν θα επιθυμούσε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης και η Άγκελα Μέρκελ εξήγησε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η ΕΕ προχωρώντας σε συμφωνίες με αφρικανικές χώρες προσπαθεί να ελέγξει το πρόβλημα. Ακόμη του διευκρίνισε πως η Γερμανία καλύπτει γύρω στο 9% των ενεργειακών αναγκών της από τη Ρωσία και όχι 60 έως 70% όπως εκείνος είχε ισχυριστεί το ίδιο πρωί.

Η Άγκελα Μέρκελ αποτίμησε μάλλον ουδέτερα το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναφέροντας ότι χάρηκε για την ευκαιρία που δόθηκε για συνομιλίες, ότι μίλησαν για οικονομικά θέματα και για τη μετανάστευση, ότι η ανταλλαγή απόψεων με τις ΗΠΑ είναι σημαντική μια και οι δύο χώρες είναι εταίροι, ωστόσο περισσότερα, ανέφερε, δεν θα ήθελε να πει ενώπιον των δημοσιογράφων.

Σε αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους και η ρήξη τελικά μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν επήλθε.

Facebook Comments