Ως θετική χαρακτήρισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα κυρίως ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η συμφωνία της Τρίτης μπορεί να μειώνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο κατάρρευσης των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά, όπως επισημαίνει ο οίκος, δεν εξαλείφει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας. Και αυτό, γιατί δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση του κράτους και των τραπεζών. Παράλληλα, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές πριν από το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, ο επενδυτικός οίκος Nomura, αναφέρει σε έκθεσή του τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Εκτιμά πως η τρέχουσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση (review) με επιτυχία και οι επιλογές θα είναι:

• Η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

• Πρόωρες εκλογές.

• Ενα δημοψήφισμα για νέο Μνημόνιο και η παρουσία της χώρας στο ευρώ.

• Μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα πρώτα δείγματα από τη στροφή της κυβέρνησης έχουν αυξήσει την πιθανότητα αλλαγής στον κυβερνητικό συνασπισμό παρά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δημοψηφίσματος ή νέας σύγκρουσης.

 

Facebook Comments