Απρόσμενη ήταν η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την Τράπεζα της Αυστραλίας στο 2,75% από το 3,0%, κάτι που οδήγησε την ισοτιμία AUDUSD κάτω από το επίπεδο του 1,0200. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ακόμα οι επιδράσεις των προηγούμενων μειώσεων στα επιτόκια δεν έχουν αφομοιωθεί πλήρως από την πραγματική οικονομία. Στην ουσία, οι δηλώσεις της RBA δείχνουν μια κεντρική τράπεζα πρόθυμη να προχωρήσει σε ένα επόμενο στάδιο σε ευρύτερα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Η επόμενη σημαντική ανακοίνωση της ημέρας αφορά στις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, έναν δείκτη που αποτυπώνει την κατάσταση του κλάδου μεταποίησης και κατ’ επέκταση της παραγωγικότητα. Τον Απρίλη ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3%, πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για άνοδο 1,2%. Αυτό το μήνα, όμως, αναμένεται πτώση 0,5% σε μηνιαία βάση.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και κυρίως μετά την ορατή πρόθεση της ΕΚΤ ακόμα και για αρνητικά επιτόκια. Επίσης, οι δείκτες PMI στη Γερμανία αποκάλυψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Μια μέτρηση των εργοστασιακών παραγγελιών χειρότερη των εκτιμήσεων θα μπορούσε να ανανεώσει τις πιέσεις στο ευρώ.

Facebook Comments