Μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση έχει ζήσει σε… επανάληψη, όλα τα σενάρια που «έπαιξαν» μέσα στα έξι περίπου χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, μαζεμένα: απειλή για έξοδο από την ευρωζώνη, χρηματοδοτική ασφυξία, απειλή για στάση πληρωμών, νέο μνημόνιο και νέο πακέτο διάσωσης.

Σκοπός – μέσω οποιουδήποτε… μέσου – είναι προφανώς, η Ευρώπη να δεσμεύσει… χειροπόδαρα την κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει στην πράξη ότι, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πολιτικό προφίλ της, η αντιστροφή της λιτότητας δεν είναι εφικτή εντός του ισχύοντος ευρωπαϊκού πλαισίου. Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ««Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή ενάντια στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Από το περασμένο έτος λοιπόν έχουν αρχίσει οι… φωνές στην Ευρώπη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015 είναι μεγάλες – περί τα 30 δισ. ευρώ – και την ίδια στιγμή άλλες (ή και οι ίδιες) φωνές μιλούσαν για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας δίνουν και περνούν στον ξένο τύπο, ειδικά στον γερμανικό, όπου τονίζεται ότι πριν το καλοκαίρι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να το λάβει.

Χθες τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα. Αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μόλις δηλώσει μέσω της συνέντευξής του στην Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ο Ισπανός ομόλογος του Λούις Ντε Γκίντος, αποκάλυψε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χορήγηση νέου δανείου ύψους 30 – 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, έστω και αν  η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στη συνέχεια ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζητούν κάτι τέτοιο.

Όταν πάντως ρωτήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα πριν μερικές ημέρες, είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ μη λες ποτέ»…

Το μελάνι δεν έχει ακόμη στεγνώσει από την συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης  και ήδη η Ισπανία – η οποία θυμίζουμε πως από το σαββατοκύριακο δεν τα έχει και τόσο… καλά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – φουντώνει την φωτιά της λιτότητας στην Αθήνα ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ, η Ισπανία , θα παρέχει μεταξύ του 13% και του 14% της χρηματοδότησης. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα οι ισπανός υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέντες ντε Βίγκο, δήλωνε ότι «η Ελλάδα πρέπει να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

 Άβυσσος…

Φυσικά, η χρήση των κεφαλαίων του νέου πακέτου  θα είναι για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις: λήξεις δανείων/ομολόγων και τόκοι των προηγουμένων δανείων. Δεν πρόκειται αυτά τα χρήματα να πάνε, στην ουσία, στην Ελλάδα.

Αν και ο Ντε Γκίντος διαμήνυσε ότι οι όροι του τρίτου προγράμματος θα είναι πιο ευέλικτοι για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας,  ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα έρθει με ακόμη πιο δρακόντειες προϋποθέσεις και όρους.

Προς το παρόν το ΥΠΟΙΚ διαμηνύει πως «η Ελλάδα έχει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τον Μάρτιο». Αυτό δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δίχως πάντως να προσδιορίζει ποιες είναι αυτές οι επιλογές.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για την πληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ το Μάρτιο είναι πολλά. Μερικά ακόμη βρίσκονται στο τραπέζι και άλλα έχουν ήδη απορριφθεί από τους δανειστές.

1)      1)Ο  Γιάννης Βαρουφάκης ζητά τo 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ που αποτελούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Η απάντηση του Ντράγκι ήταν ξεκάθαρα «όχι».

2)      2)Το οικονομικό επιτελείο ζητά την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Και σε αυτό φαίνεται πως εισπράττεται ένα μεγάλο «όχι».

3)      3)Θα δώσει η χώρα όσα μπορεί στο ΔΝΤ και για το υπόλοιπο της δόσης που θα μείνει, να πάρει παράταση. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει καθώς ή μη πληρωμή των υποχρεώσεων στο ΔΝΤ αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, χρεοκοπία συνιστά «η μη αποπληρωμή ή η καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσης δανείου (αρχικό κεφάλαιο ή/και τόκοι), εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος που προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε «θεραπεύει» το χρεοστάσιο»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αφού όλες οι παραπάνω επιλογές βρίσκουν… τοίχο, στις λύσεις είναι η αναζήτηση κεφαλαίων από κάποιες εναλλακτικές πηγές, της εξής:

–  1 δισ. ευρώ από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω της διαδικασίας του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από το Δημόσιο.

 – Μπορούν να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης – όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου (π.χ ΟΑΕΔ), που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες. Ήδη ο ΟΔΔΗΧ τους  έχει στείλει σχετικές επιστολές, εξηγώντας ότι εάν δανείσουν το Δημόσιο, θα είναι προς όφελός τους. Από αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ. Χρειάζεται ωστόσο η απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των συγκεκριμένων οργανισμών.

– Αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του για μια χρονική περίοδο.

Ισως τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει μία προσωρινή…  εσωτερική στάση πληρωμών προκειμένου να μην υποκύψει στο σχέδιο ασφυξίας των πιστωτών. Όπως και να έχει αυτή θα είναι μία προσωρινή λύση, γιατί και τον Απρίλιο ακολουθεί νέα δανειακή υποχρέωση. Και μετά τον Μάιο. Και μετά τον Ιούνιο.

Προς το παρόν, πρώτη στάση είναι το Eurogroup της Δευτέρας όπου εκεί θα φανούν πολλά για τις… ορέξεις και τις προθέσεις των δύο πλευρών…

Facebook Comments