Μαζί με τους 28 συγκατηγορούμενούς του, ο πρώην υπουργός οδηγείται ξανά αύριο στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για μια δίκη πολυσύνθετη όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ενστάσεις και να αναδυθεί σειρά δικονομικών θεμάτων.

Εξαρχής το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με την ένσταση που υπέβαλαν ορισμένοι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ζητώντας να αποβληθεί από τη δίκη το ελληνικό Δημόσιο που έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση 19 εκατ. € από κάθε κατηγορούμενο.

Η πλευρά του Ακη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να θέσει θέμα ακυρότητας της διαδικασίας από το στάδιο της προανάκρισης ήδη, ενώ ενστάσεις θα αναμένεται να υποβάλλουν και οι λοιποί κατηγορούμενοι που είναι είτε συγγενείς είτε πρώην συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Συγκεκριμενα ο πρώην υπουργός εκτιμά πως η αρχική ποινική διαδικασία που κίνησε σε βάρος του η Βουλή για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κρίθηκε απαράδεκτη ως προς τη δίωξη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που συνήλθε στον Αρειο Πάγο το 2011 και παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος») χωρίς να παραγγείλει κάτι το σχετικό για τη δίωξη που είχε ασκήσει η Βουλή. Οι συνήγοροί του διατείνονται πως η Εισαγγελία έπρεπε αρχικά να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή κι εκείνη στη συνέχεια να ανακαλέσει τη δίωξη για το «ξέπλυμα» και όχι να συνεχιστεί παράνομα σε βάρος του προκαταρκτική εξέταση και άσκηση νέας δίωξης που είναι δικονομικά απαράδεκτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η κατάθεση του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαου Ζήγρα, αφού είναι ο μοναδικός που έχει παραδεχθεί την ενοχή του.

Facebook Comments