Η Goldman Sachs αναμένει αρκετή μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου στο βραχυπρόθεσμο διάστημα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά, με το Brent να κινείται μεταξύ των 70 και των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εντάθηκε, και πλέον διαπραγματεύεται κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου.

“Οι διαταραχές στην παραγωγή και οι μεγάλες μετατοπίσεις στο μέτωπο της προσφοράς που οφείλονται στις πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ, είναι οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της νέας έντονης μεταβλητότητας στην αγορά πετρελαίου, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι στιγμής”, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέα της έκθεση.

Ο Τραμπ πιέζει τις χώρες να μειώσουν όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Νοέμβριο, καθώς επαναφέρει κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις για χώρες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περιορίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

“Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των μεταβολών της προσφοράς έχει πλήξει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πετρελαίου”, σημειώνει η Goldman, προσθέτοντας ότι συνέχισε να αναμένει υψηλή μεταβλητότητα στον εφοδιασμό με πιθανότητες περαιτέρω διαταραχές.

“Αυτές οι μετατοπίσεις στο μέτωπο της προσφοράς σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, δημιουργούν τον κίνδυνο να μπει η πετρελαϊκή αγορά σε πλεόνασμα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018”, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να λάβουν κάποια στήριξη πιο μακροπρόθεσμα, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι αδύναμα, επισημαίνει.

Η Goldman εξακολουθεί να αναμένει ότι το Brent θα δοκιμάσει και πάλι τα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά αργότερα στο τρέχον έτος, ανάλογα με τις πολιτικές πετρελαίου των ΗΠΑ, και όχι αυτό το καλοκαίρι όπως περίμενε προηγουμένως. Όπως προσθέτει, η πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την εικόνα της ζήτησης του πετρελαίου το 2018, αλλά πιθανότατα θα δημιουργούσε κινδύνους για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για το 2019.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments