Εξ αιτίας της νέας αμερικανικής πολιτικής οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στη γερμανική βουλή ζητούν με δηλώσεις τους προς τα μίντια του ομίλου Φούνκε (Funke Mediengruppe) από τους ευρωπαίους εταίρους να αντιμετωπίσουν με σθένος τον αμερικανό πρόεδρο. Η συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι εύκολη», «ενεργεί συχνά απρόβλεπτα» και «απαρνείται» πολλά από αυτά που θεωρούνταν αυτονόητα για τους Ευρωπαίους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ. Για να μπορέσουν να σταθούν ισότιμα απέναντι τις ΗΠΑ, οι Eυρωπαίοι θα πρέπει να οικοδομήσουν στενότερες σχέσεις. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Κάουντερ, ότι οι «Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στα θέματα αμυντικής πολιτικής».

«Τυχοδιώκτης» ο Τράμπ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Πρασίνων στη βουλή Άντον Χοφράιτερ υποστηρίζει την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Ευρώπη ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ «δεν θα πρέπει να παραμείνει εξαρτημένη ούτε από την αυταρχική Ρωσία και ούτε από μια όλο και περισσότερο απρόβλεπτη αμερικανική κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Χόφραϊτερ αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο «αν επενδύσουμε με συνέπεια στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.» Η απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, «μια Ευρώπη που από κοινού υποστηρίζει τα συμφέροντά της». Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο αμερικανός πρόεδρος είναι αυτή της «αποφασιστικότητας». Έκφραση αυτής της στάσης είναι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Τέλος, η πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «διχάζει» την Ευρώπη, ότι «της κηρύσσει τον πόλεμο» και ότι την «αναγκάζει σε αγορές εξοπλισμών». Η αριστερή πολιτικός ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ασκεί μια εξωτερική πολιτική «με αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να μην μας εμπλέξει ένας τυχοδιώκτης σε έναν φαύλο κύκλο εξοπλισμών και νέων πολέμων». Αντιδρώντας στην προειδοποίηση του κ. Τράμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία η κ. Βάγκενκνεχτ επισημαίνει πως το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και η απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων «δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια μας, αλλά θα την ενίσχυε.»

Facebook Comments