Απλά μαθηματικά. Χρειαζόμαστε ένα δισεκατομμύριο για να βγάλει τον μήνα το Κράτος χωρίς να πληρώσει καμμία (εκτός μισθών συντάξεων) από τις υποχρεώσεις του μήνα στο εσωτερικό. Ακόμα και να το βρούμε, που είναι πιθανό, τον Απρίλιο αυτό θα γίνει αδύνατο. Γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να πληρώνεις στο διηνεκές μόνο τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.
 
Η εσωτερική πτώχευση βρίσκεται προ των πυλών.
 
Κράτος και τράπεζες δεν δίνουν φράγκο από την αρχή του έτους προς προμηθευτές, επιστροφές και χρηματοδοτήσεις αντίστοιχα, ενώ πανίσχυροι οργανισμοί και συνδεδεμένες επιχειρήσεις με καλούς ισολογισμούς έχουν ήδη κάνει στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστότητας.
 
Στην υπόλοιπη πραγματική οικονομία, οι προμηθευτές ξαναζητούν προπληρωμές εμπορευμάτων από τις 200 χιλ. μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης «ακριβών» εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό.
 
Φυσικά οι εν λόγω επιχειρήσεις, φαίνεται ότι λειτουργούν επειδή πληρώνουν ακόμα τους μισθούς των εργαζομένων τους, αλλά απέχουν πλήρως από την πληρωμή του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεωσεών τους προς τις τράπεζες.
 
Φίλος λογιστής μου έλεγε ότι συνέταξε 20 δηλώσεις ΦΠΑ μεσαίων εταιρειών στα τέλη Φεβρουαρίου και δεν πληρώθηκε καμμία προς τις ΔΟΥ!
 
Με την φόρα που εξελίσσονται τα πράγματα είναι πιθανό να περάσει απλά ο καιρός, να φτάσουμε λίγο μετά το Πάσχα και κάπου εκεί να έρθει και η λύτρωση της κυβέρνησης: Έλεγχος κεφαλαίων και πιστωτικό γεγονός ή το ανάποδο.
 
Το πρώτο αναγνωρίστηκε το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου ότι θα επιβαλλόνταν την Καθαρή Δευτέρα από την ίδια την ΕΚΤ αλλά πήρε μερικές εβδομάδες διορία, το δεύτερο είναι θέμα απλά ατυχήματος.
 
Μήπως αντί να συζητάμε όλα αυτά: Να αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους οι θεσμοί, από αύριο μεθαύριο στην Αθήνα;

Facebook Comments