Eurogroup περιορισμένων προσδοκιών μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό (Δευτέρα), καθώς δεν αναμένεται συμφωνία για την εκταμίευση κάποιας δόσης, με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει τα σχετικά μηνύματα στην Αθήνα για τις ελληνικές προτάσεις (το περίγραμμα των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup είναι «χρήσιμο» (…), όμως θα πρέπει να εξεταστεί «σε βάθος» από τους τρεις θεσμούς προτού ληφθεί κάποια απόφαση).

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ δέχεται το αίτημα της Αθήνας οι κύριες διαπραγματεύσεις να γίνουν στις Βρυξέλλες, όμως διευκρινίζει πως η «τεχνική» προεργασία θα γίνει στην Αθήνα.

«Με μια επιστολή δεν αλλάζουν πολλά» δηλώνει στην σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgeneine Zeitung ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόφσκις εννοώντας την επιστολή ένδεκα σελίδων που έστειλε πριν λίγες μέρες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ιδέα να μπουν στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοιτητές, οικοκυρές, ακόμη και τουρίστες κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εταίρους. Κατά τον Ντεμπρόφσκις η επιστολή περιέχει μόνο γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων.

Με το Eurogroup να μην αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρας, με το ελληνικό δημόσιο να καλείται να καλύψει την έκδοση εντόκων γραμματίων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Το Δημόσιο ζητά 1,6 δις ευρώ, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί ολόκληρο από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του ότι μέρος των εντόκων γραμματίων που λήγουν το κατέχουν φορείς του κράτους και όχι οι τράπεζες.

Το κλίμα δεν γίνεται καλύτερο με τις απειλές του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι «αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος «στο Βερολίνο». 

Facebook Comments