Αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και έξοδος εισηγμένων στις αγορές είναι το τρίπτυχο το οποίο αποτελεί το υπόβαθρο για την αντίδραση της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Αν και τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης τερμάτισε με κέρδη πάνω από 12%, στην αγορά υπάρχει ανησυχία για το ότι από τη στιγμή που διασπάστηκαν τα υψηλά των 1.052 μονάδων, το ανοδικό σενάριο βρίσκεται ακόμα «εν υπνώσει». Οπότε οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ανακεφαλαιοποιήσεις μαζί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν εισηγμένες για να «ξεκλειδώσουν» τις ξένες αγορές, δημιουργούν τη νέα προοπτική πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η αγορά με την ελπίδα ότι το ρητό “sell in May and go away”, να μην ισχύσει, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία.

 

Παράγοντες της αγοράς, αλλά και τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι και διεθνώς καταβάλλεται προσπάθεια να αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα. Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ την Μ. Πέμπτη να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,50%, η συγκρότηση κυβέρνησης, επιτέλους, στην Ιταλία, η ψήφιση του Μνημονίου από την Κυπριακή Βουλή έστω και οριακά, εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε, έστω και κάτω από τη χρηματιστηριακή του αξία που στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης διαμορφωνόταν κοντά στα 740 εκατ. ευρώ, μειώνει τις εκκρεμμότητες της κυβέρνησης, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές. Σε όρους αγοράς η ιδιωτικοποίηση γίνεται με «έκπτωση» από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό καθώς το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ από την Emma Holdings αντιστοιχεί σε 6,19 ευρώ ανά μετοχή (ήτοι discount 17,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης στα 7,49 ευρώ),  ενώ αν συνυπολογιστεί και το μέρισμα των 60 εκατ. ευρώ για το 2013, η τιμή διαμορφώθηκε στα 6,76 ευρώ (discount 9,74%), κοντά δηλαδή στη μέση τιμή για το 2013 (6,66 ευρώ).

 

Ως προς τις ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι πολύ σημαντικό ότι τουλάχιστον για την περίπτωση της Alpha και της Πειραιώς, πρόκειται να υπάρξουν ανάδοχοι, οι οποίοι θα εγγυηθούν τα αδιάθετα κομμάτια. Προς άγραν αναδόχων κινείται και η Εθνική, αναφέρουν πληροφορίες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, αν οι ξένοι οίκοι πειστούν ότι το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου θα είναι επιτυχές και πως διασφαλίζονται οι προοπτικές της τράπεζας, μετά το χάσιμο χρόνου απο τη συγχώνευση με τη Eurobank. Το τελευταίο, δηλαδή ο χαμένος χρόνος, ισχύει και για την Eurobank, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην επαναγορά υβριδικών τίτλων, «δεσμεύοντας» μάλιστα τους ομολογιούχους της να συμμετάσχουν σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, κάτι που εκ πρώτης όψεως, όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, δίνει πλεονέκτημα σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

 

Τις επόμενες μέρες πάντως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κόψιμο του δικαιώματος και η διαμόρφωση της τιμής του κατά τη διαπραγμάτευση στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha. Οι ανάδοχοι της αύξησης της Alpha Bank που είναι οι JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole, προέρχονται σχεδόν απ’ όλη την «υφήλιο». Ή μάλλον έχουν δουλειές σε όλες τις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Η JP Morgan και η Citigroup εγγυούνται κεφάλαια από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, η HSBCέχει μεταφέρει το βάρος της στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και η Credit Agricole θα «ασχοληθεί» με την εξεύρεση κεφαλαίων στη Γηραιά Ήπειρο. 

Το δικαίωμα της Alpha αναμένεται να κοπεί κοντά στα 0,30 ευρώ, υπολογισμός που δεν περιλαμβάνει τις μετοχές του ΤΧΣ που δεν θα διαπραγματεύονται. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και ο αριθμός των warrants που, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι μεταξύ 7,3 και 9 για καθεμιά μετοχή ανάλογα με το τελικό ύψος της αύξησης και το επίπεδο διαμόρφωσής τους.

Με τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ και αναλογία 1,944456 νέες μετοχές για μία παλιά, θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου έως το ποσό των 550 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως), στο πλαίσιο του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως 4.571 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κρίνει ως σημαντική εξέλιξη ακόμα την εξεύρεση κεφαλαίων από τα ΕΛΠΕ, τα οποία εξέδωσαν ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό είναι ότι η υπερκάλυψή του άγγιξε τα… 3 δις. ευρώ, με ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο της τάξης του 8%.

Επιπρόσθετα, η εισηγμένη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κεφαλαιακά από την πώληση της ΔΕΠΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαίου και με επικρατέστερο διεκδικητή την Ρώσικη Gazprom.

Υπό αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον στο Χ.Α. το επόμενο διάστημα αναμένεται αμείωτο, ενώ σημαντικά οφέλη εκτιμάται ότι θα υπάρξουν για πολλές εισηγμένες κατά την διοργάνωση του roadshow που θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο το Χ.Α. στη Νέα Υόρκη.

Facebook Comments