Ας συνδυάσουμε τις Πολιτικές Επιστήμες με την Νομική αλλά ζητούμενο να είναι ο ορθός λόγος.

1) Αρνητικό σενάριο για το ΝΑΙ/ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ : …Ο λαός “ψηφίζει” ήδη από σήμερα στα ΑΤΜ, παίρνοντας σπίτι τα ευρώ τους. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε απο ΤΩΡΑ. Το τραπεζικό σύστημα το γονατίζουν σε όλη την χωρα. Με πρόσχημα τη δημοκρατία και με όχημα την κόπωση του Λαού, η κυβέρνηση κινείται πλέον προς τα άκρα. Οδηγεί την χώρα σε αποφάσεις που ακροβατούν με το περιθώριο, ρίχνοντας την ευθύνη στον Λαό. Ιδεοληπτικοί, αντιδραστικοί και τζογαδόροι του μέλλοντος συνεργάζονται με έπαθλο μια χώρα. Πλέον μιλάμε για εθνική τραγωδία. Ελλάδα εκτός ΕΕ ή Ευρώ είναι μια χώρα έρμαιο πλέον φυσικά και οικονομικά σε κάθε εχθρό. Ας μείνουν ερείπια. Δικά τους θα είναι και αυτά. Γράφεται ιστορία. Ιστορία προδοσίας. ΟΧΙ σημαίνει, πιθανόν, πως νομιμοποιώ την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το Ευρώ.

2) Θετικό σενάριο για το ΝΑΙ/ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ: Για αυτούς που λένε πως για δημοσιονομικό ζήτημα το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψήφισμα, ο Συνταγματικός περιορισμός αφορά ΜΟΝΟ την περίπτωση του εδ. β της § 2, δηλ. μόνο την περίπτωση ψηφισμένου νομοσχεδίου. Δεν υφίσταται τέτοιος περιορισμός για την περίπτωση του κρίσιμου εθνικού ζητήματος. Τα δημοσιονομικά η όχι αφορούν ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.

Ας μιλήσουμε πολιτικά χωρίς να είμαστε θερμοκέφαλοι. Να μην διαστρεβλώνουμε το ερώτημα, όχι δεν σημαίνει εκτός ΕΕ, μονόδρομος. Όχι είναι η απάντηση του ανθρώπου που βαρέθηκε να έχει οσφυοκαμπτικές προθέσεις. Να σταματήσει να σκύβει. Ο κόσμος που βρίζει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όλως περιέργως δεν θέλει να ψηφίσουμε ΟΧΙ;! Δηλαδή φταίνε που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, φταίει το μνημόνιο , αλλά σαν καλοί νοικοκυραίοι πρέπει να το πληρώσουμε ; Ο ορθός λόγος λείπει !

Ας μην δαιμονοποιούνται οι απαντήσεις ναι και όχι, ειδικά το όχι έχει ένα φοβικό χαρακτήρα, την στιγμή που με τα ΟΧΙ μας γράψαμε ιστορία. Ειναι φαιδρό και ανιστόρητο το ψευτοδίλημμα τύπο: νεοφιλελευθερισμός και ΕΕ ή απομονωτισμός και ελευθερία. Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν ειναι μονόδρομος. Επιπλέον ποιο κόμμα που ειναι οπαδός του ναι θα βγάλει τα κάστανα απο την φωτιά ; Θα παραδεχτεί πως θα αναλάβει σκληρά μέτρα;  “Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια! Δεν έχει σημασία να ξέρεις το λόγο. Τον ξέρουν αυτοί “

Κάθε κόμμα που επιχείρησε να δράσει έτσι μαυρίστηκε στις εκλογές. Ακόμα και αν ο λαός “ψηφίζει ” σήμερα στα ΑΤΜ, υπάρχει πολύς περισσότερος λαός που δεν έχει καν χρήματα ώστε να τα βγάλει απο το ΑΤΜ.

Στην πολιτική μαχομαστε για το ΜΑΖΙ. Οχι για την μονάδα. Ενημερωτικά, αν ρίξουμε μια μάτια στον ξένο Τύπο, οι απόψεις και εκει ειναι διχασμενες: Bloomberg. «O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα [των θεσμών] ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» γράφουν οι FT, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γεναιώδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό». οι New York Times, σημειώνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί εκβιαστικού τελεσιγράφου για την αποδοχή ταπεινωτικής λιτότητας, καθώς και τη σκιά της χρεοκοπίας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα από την Τρίτη εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ή παράταση του προγράμματος. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών.

Facebook Comments