Σε τουλάχιστον 88 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

To 88o θύμα είναι μια γυναίκα 42 ετών η οποία κατέληξε στις 2:00 τα ξημερώματα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη

Εννέα ακόμα εγκαυματίες και τραυματίες παραμένουν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων.

 

Νωρίτερα:

Τέσσερις ημέρες από την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που στοίχισε την ζωή σε 86 ανθρώπους (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) και συγκλόνισε την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, οι κάτοικοι ξεχειλίζουν από οργή μετρώντας τις πληγές τους, καθώς αδυνατούν όπως λένε, να πιστέψουν πως αφέθηκαν αβοήθητοι στο έλεος της φωτιάς, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. 

Νωρίτερα:

Στους 87 βρίσκεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και όλοι εύχονται να μην αυξηθεί άλλο.

Οι τελευταίες απώλεια που σημειώθηκαν ήταν ένας άνδρας 73 ετών, ο οποίος κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ όπου νοσηλευόταν και ακόμη μία σορός γυναίκας που εντοπίστηκε στο Μάτι.

Περίπου τρεις ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έντεκα άνθρωποι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των αθηναϊκών νοσοκομείων, δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα ακόμη ένας άνθρωπος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 57 ενήλικες (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι 11 ευρισκόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και τέσσερα παιδιά, που ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων ακόμη κι αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Αυτή την ώρα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται σε λίγη ώρα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική ευχαριστεί όλους τους πολίτες, ιδιώτες, εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εταιρείες και όλους τους φορείς που συμβάλλουν με την προσφορά τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών, σχεδόν τα μισά από τα κτίρια που έχουν ελεγχθεί στις πληγείσες περιοχές έχουν κριθεί με κατοικήσιμα.

Στο μεταξύ μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1.218 σπίτια στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία από τις δυο πρώτες ημέρες των ελέγχων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Τα υπόλοιπα 1.272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.740 αυτοψίες και οι υπόλοιπες 749 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, τις οποίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του δήμου Μαραθώνα.

Θλίψη: Νεκρός ο Δημήτρης Τουρναβίτης – Ταυτοποιήθηκε η σορός του συζύγου της Χρύσας Σπηλιώτη

Τραγική κατάληξη είχε ο Δημήτρης Τουρναβίτης, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός του συζύγου της Χρύσας Σπηλιώτη, που αγνοείτο από το Κόκκινο Λιμανάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο αδελφός του προσήλθε στο νεκροτομειό όπου και αναγνώρισε την σωρό.

Η γνωστή ηθοποιός βρισκόταν στο Μάτι με τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη και τα ίχνη τους χάθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από περιοίκους, έχει καεί το σπίτι της και η βάρκα της, ενώ το ΙΧ της βρέθηκε καμένο κάπου κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου βρέθηκαν τα πολλά θύματα. Οι δυο τους επρόκειτο να φύγουν για διακοπές, στην Άνδρο.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι νεκροτομές των θυμάτων από τις πυρκαγιές – Αργούν τα αποτελέσματα DNA

Το δύσκολο και ψυχοφθόρο έργο των έντεκα ιατροδικαστών που συμμετέχουν στις νεκροτομές των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές.

Χθες είχαν νεκροτομηθεί προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία θανάτου – αν και στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν προφανή – οι 75 από τις 84 σορούς που έχουν ανευρεθεί από την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αν βρεθούν και άλλες τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των νεκροτομών δεν σημαίνει ότι οι συγγενείς θα λάβουν αυτομάτως και τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων. Εκκρεμεί η ταυτοποίηση των θυμάτων με τη μέθοδο εξακρίβωσης DNA, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Στο νεκροτομείο Αθηνών έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας αποτελούμενες η κάθε μια από ιατροδικαστή, γενετιστή, φωτογράφο, αστυνομικό για τη λήψη αποτυπωμάτων καθώς και άλλες ειδικότητες, κατά τα διεθνή πρότυπα και με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την τραγωδία της πτώσης του αεροπλάνου Helios στο Γραμματικό το 2005 με τα 121 θύματα.

Facebook Comments