Υπερτριπλάσια κέρδη από πέρσι, στα $9,7 δισ.

MarketNews

Υπερτριπλάσια κέρδη από πέρσι, στα $9,7 δισ.  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε τον υπερτριπλασιασμό της κερδοφορίας της πέρυσι και την πιθανή περαιτέρω αύξησή της κατά 40% εφέτος, ως αποτέλεσμα της εξασθένησης του γεν και των συνεχών προσπαθειών της για τη μείωση του κόστους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 962 δισ. γεν (9,7 δισ. δολαρίων) για το οικονομικό έτος που τελείωσε τον Μάρτιο από 283 δισ. γεν που είχε σημειώσει τον προηγούμενο χρόνο.

Για το τρέχον έτος αναμένει κέρδη 1,3 τρισ. γεν. «Η μακρά περίοδος του ισχυρού γεν διορθώνεται τελικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Toyota κ. Άκιο Τογιόντα, αναφερόμενος στην υποτίμηση κατά 20% του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου από πέρυσι, η οποία ακολούθησε μία σχεδόν 5ετή ανατίμηση του νομίσματος. «Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος, αλλά πήραμε πολλά διδάγματα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Για να μειώσει τα κόστη, η Toyota τυποποίησε περισσότερα τμήματα και πίεσε τους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές τους, ενώ οι μάνατζερ στερήθηκαν τα μπόνους και υπέστησαν μειώσεις των μισθών τους.

Πέρυσι, η μείωση στα κόστη αύξησε τα λειτουργικά κέρδη κατά 450 δισ. γεν, ανακοίνωσε η εταιρεία, ένα αποτέλεσμα τριπλάσιο σε σχέση με αυτό από την υποτίμηση του γεν, η οποία άρχισε ουσιαστικά μόνο στο δεύτερο εξάμηνο. Η εταιρεία ανέκτησε πέρυσι τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου. Οι πωλήσεις σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 16% σε 9,69 εκατομμύρια μονάδες ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στις ΗΠΑ, που είναι η σημαντικότερη αγορά της Toyota, και των επιδοτήσεων που έδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση για την αγορά «καθαρών» αυτοκινήτων.