Σε μία συνεδρίαση, το Χ.Α. καρπώθηκε όλη την άνοδο που όσο διάστημα ήταν κλειστό, κατέγραφαν τα ξένα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με Έλληνες fund managers, η αντίδραση αυτή δείχνει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις. Κατ’ αρχήν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει δρομολογηθεί και η αγορά προεξοφλεί την επόμενη μέρα, αλλά και τα deals που θα ακολουθήσουν, όπως ενδεχομένως να συμβεί στην περίπτωση της Eurobank. 

Είναι πολύ σημαντικό νέο, θεωρούν οι ίδιοι, ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις διαπρέπουν, όπως συνέβη με την Deutsche Telecom, που επιβράβευσε τον ΟΤΕ για τις επιδόσεις του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η μετοχή ανέβηκε κατηγορία στους δείκτες της Morgan Stanley. Το ίδιο ισχύει για τα ΕΛΠΕ, που κατάφεραν να βγουν στις αγορές και να εκδώσουν ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η αγορά βλέπει ότι μία ακόμα εκκρεμότητα μένει πίσω, αυτής της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Αν και για το τίμημα της Emma Delta εγείρονται ενστάσεις, εντούτοις, οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα λιγότερο για την κυβέρνηση.

ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ βρέθηκαν σε νέα υψηλά έτους, ενώ ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ βρέθηκαν μία ανάσα πριν από αυτά. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ρεκόρ ανόδου σε ποσοστό 25,8%, με τη μετοχή της Εθνικής να επιστρέφει πάνω από το 1 δις. ευρώ ως προς την κεφαλαιοποίηση. Αυτά μόνο είναι μερικά από τα «καλά» και… ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανόδου που κατέγραψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη έπειτα από ένα διάστημα σχεδόν μίας εβδομάδας, που έμεινε κλειστή λόγω της γιορτής του Πάσχα και τις αργίες της Πρωτομαγιάς. 

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται, με την δεκαετία να διαμορφώνεται κάτω από 10%, στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας. Η Morgan Stanley μάλιστα συνέστησε trade στους ελληνικούς τίτλους. Πρόκειται για εξέλιξη, σύμφωνα με την αγορά πάντα, που ήρθε μετά τα θετικά σχόλια του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αν και οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση συνεχίστηκαν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία και επιδόθηκαν σε ένα πάρτι που επανέφερε τον γενικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα μετά από διάστημα τριών μηνών και βεβαίως αισθητά πάνω από τις χίλιες μονάδες, κλείνοντας στις 12043,28 μονάδες και με σημαντικά κέρδη 6,06%. Και όχι μόνο αυτό. Το καλό κλίμα αποτυπώθηκε στις συναλλαγές, αφού ο τζίρος ξεπέρασε τα 168,3 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η μετοχή της Εθνικής, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών περίπου 720 – 750 εκατ. ευρώ, έκλεισε με κέρδη 27,34%, στα 0,857 ευρώ, η Πειραιώς που έχει συμφωνήσει ένα ισχυρό group αναδόχων (Deutsche Bank, Barclays, ΒοfA) και όλα δείχνουν ότι θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών , κατέγραψε κέρδη 25,1%, στα 0,2930 ευρώ, η Alpha 24,35%, στο 1,43 και η Eurobank 21,33%, στα 0,256 ευρώ. 

Ισχυρά, επίσης, ηταν τα κέρδη για τα ΣΩΛΚ, κοντά στο 10%, λόγω των νέων δουλειών που κλείνει στο εξωτερικό, κέρδη άνω του 9% για τον ΟΤΕ, με την εταιρεία να ανακοινώνει ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, Πάνω από 8% τα κέρδη για Frigoglass, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο, άνω του 7% ενισχύθηκαν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. 

Facebook Comments