Eντός των επόμενων ημερών κόβουν οι τραπεζικές μετοχές το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Alpha Bank, η αύξηση κεφαλαίου 457 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει είναι πλήρως εγγυημένη από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, γεγονός που αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Alpha Bank, όσο γενικότερα και για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η περίοδος άσκησης ξεκινάει στις 17 Μάιου και ολοκληρώνεται στις 31 Μάιου. 

Την επιτυχία της συμμετοχής των ιδιωτικών κεφαλαίων έχει εξασφαλίσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας το ελάχιστο ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της ιδιωτικής συμμετοχής που είναι 519 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπερκαλυφθεί καθώς στην αύξηση κεφαλαίου θα μετέχουν με 400 εκατ. ευρώ ο πορτογαλικός όμιλος BCP και με 170 εκατ. ευρώ η Societe Generale.

Κατά συνέπεια έχουμε καλύψει το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο να διατηρηθεί ιδιωτικός ό όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Επόμενος επιτεύξιμος στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων, συνολικά, να μην υπολείπεται των 733 εκατ. ευρώ ώστε η τράπεζα να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των μετατρέψιμων ομολογιών, τόνισε ο κ.Σάλλας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση νέων επενδυτών για να συμμετάσχουν στην κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας ενώ στην πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής στους ήδη υφισταμένους μετόχους εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ως στόχο να αντλήσει από τους μετόχους της ή και νέους επενδυτές ποσό 12% των απαιτούμενων κεφαλαίων (9,7 δις ευρώ. ευρώ) δηλαδή έως 1,1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων έως ποσού 1,9 δισ. ευρώ εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής των μετόχων και των δυο αυτών συστημικών τραπεζών, της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, θα έχει επίσης διάρκεια από δύο έως τρεις εβδομάδες και στόχος είναι οι εγγραφές να έχουν ολοκληρωθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του ερχόμενου μήνα, ώστε μέχρι τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις νέες μετοχές θα αρχίσει και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants), που αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, καθώς με κάθε μετοχή που αποκτούν μέσω της αύξησης θα αποκτούν και το δικαίωμα αγοράς των μετοχών του ΤΧΣ.
 
ΤΧΣ

Οι επενδυτές κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράζουν τις μετοχές του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών οπότε και λήγουν.

Οι μετοχές που αντιστοιχούν σε κάθε δικαίωμα θα αγοράζονται στην τιμή με την οποία εκδόθηκαν οι μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου, 4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% για το πέμπτο Στην περίπτωση που τα δικαιώματα δεν ασκηθούν τότε θα ακυρωθούν οι αντίστοιχες μετοχές και θα περάσουν στον οριστικό έλεγχο του ΤΧΣ.
 
Eurobank

Η Eurobank, μετά από σχετική απόφαση της διοίκησης της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εξελίξεις που μεσολάβησαν ως συνέπεια των αποφάσεων για αναστολή της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα και ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δυο τραπεζών, προχωρεί πλέον στην πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως πάντως επισημάνθηκε στην πρόσφατη γενική της συνέλευση στόχος της τράπεζας, βασικός στόχος είναι η Τράπεζα να αποτελέσει την πρώτη συστημική τράπεζα που θα επιτρέψει πλήρως σε ιδιωτικά χέρια. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ήδη της πρώτες πρωτοβουλίες προς της κατεύθυνση αυτή, όπως την απόφαση της να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου 580 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι κάτοχοι αντίστοιχων υβριδικών τίτλων της τράπεζας.

Facebook Comments