Ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας από το 2014 προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ . Ο κ Στουρνάρας τόνισε πως “Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται”.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο κυρίαρχος στόχος για εφέτος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους και πρόσθεσε: “Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη.

Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014 όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο … άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές».

Είπε ακόμη ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις, σημειώνοντας: «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα». Αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είπε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.

Ανέφερε, επίσης, πως ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά λέγοντας: «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου».

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει… αυτή είναι η πρόβλεψή μου», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments