Ποσοστό 72% από τα 343 επαγγέλματα έχει ήδη απελευθερωθεί, όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης, με συγκεκριμένες ειδικότητες να απομένουν.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15%, αν στην Ελλάδα η απελευθέρωση είχε φθάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς ηΤρόικα θεωρεί την απελευθέρωση ως προϋπόθεση για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της οικονομίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, στον «πάγο» βάζει προς το παρόντο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ο υπουργός δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων». Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση».

Ο κ. Στουρνάρας, εκτός των άλλων, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή: «ΝΕΤ στα Γεγονότα», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, αλλά γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάτασης. «Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας», τόνισε.

Όπως είπε, επίσης, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014»

Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μία ημέρα μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων κάτω από τα επίπεδα του 10%.

«Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014… όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο κυρίαρχος στόχος για φέτος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων.

«Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο … άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται την επόμενη χρονιά όταν η οικονομία επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 200 δισ. ευρώ έκτακτων δανείων, επί συνόλου 240 δισ. ευρώ. Ποσό ύψους 50 δισ. ευρώ διατίθεται από την Ε.Ε .για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχωρίων τραπεζών.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει… αυτή είναι η πρόβλεψή μου», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία πρέπει να απαλλαγεί οριστικά από το βρόχο του κρατισμού, των στρεβλώσεων και της γραφειοκρατίας που την πνίγει», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή με ρυθμίσεις, σχετικά με τις προσφορές και τις εκπτώσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων.

Facebook Comments