Σχεδόν στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα κινήθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και την Πέμπτη, αγγίζοντας τις 1.066,29 μονάδες, με σωρευτική άνοδο από τις 26/4 σχεδόν 11% για τον γενικό δείκτη. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής προσέγγισε το 1,2 δις. και της Alpha Bank τα 822 εκατ. ευρώ, ενώ μια σειρά από μετοχές του 25άρη κατέγραψαν νέα υψηλά έτους, όπως η ΕΧΑΕ που έκλεισε στα 5,99 ευρώ και ΟΛΠ στα 20,99 ευρώ.  Όλα δείχνουν, όπως υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην αγορά και την οικονομία αλλάζει.

Στέκονται στα εύσημα της Moody’s για την έναρξη των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του ΟΠΑΠ, στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κατά τον ΙΟΒΕ, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά και στις προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.

 

Ο τραπεζικός κλάδος υπεραπέδωσε με κέρδη άνω του 9%, ενώ μόνο η Εθνική έκλεισε με κέρδη 12,14%, στα 0,96 ευρώ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση, καλύπτοντας ως αυτή την ώρα περί τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα ανακοίνωσε μεγάλο κούρεμα στην επαναγορά υβριδικών τίτλων ύψους 60%. Η μετοχή έκλεισε στα 0,96 ευρώ. Κέρδη 10,16% για την Eurobank, στα 0,2820 ευρώ, 7,69% για την Alpha, στο 1,54 ευρώ και 3,07% η Πειραιώς, στα 0,302 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha είναι εγγυημένες και μάλιστα από τους αναδόχους τους στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα κομμάτια.  Και όχι μόνο αυτό. Ξένοι επενδυτές, κυρίως από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως desks από το Λονδίνο φαίνεται να «τζογάρουν» στο Χ.Α. με πρόσχημα τις τράπεζες, αλλά και το πράσινο φως που έχουν από μεγάλους οίκους όπως η Morgan Stanley που συστήνει τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα και την Moody’s.

Από εκεί και πέρα το arbitrage της «βρετανικής» Coca Cola με την «ελληνική» εισηγμένη συνεχίζεται και αποδίδει με κέρδη πάνω από 6%, στα 21,30 ευρώ. Κερδοφορίας συνέχεια στο ταμπλό για τα ΣΩΛΚ, κατά 3,36% την Πέμπτη, στα 2,46 ευρώ, αλλά και για την Βιοχάλκο, στα 5,19 ευρώ. Μικρές ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, παρά την αναβάθμιση της μετοχής του Οργανισμού (ΟΤΕ) από την Morgan Stanley. Οι συναλλαγές έπιασαν και πάλι… «κατοστάρα», διαμορφούμενες για την ακρίβεια στα 104,2 εκατ. ευρώ, κάτι που ευνοεί την μετοχή της ΕΧΑΕ. 

Facebook Comments