Μερικοί από τους πιο ισχυρούς Υπουργούς Οικονομικών στον κόσμο θα συναντηθούν σε ένα αγγλικό αρχοντικό σπίτι την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο σε μια προσπάθεια να επιτύχουν επιτάχυνση των τραπεζικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έχοντας φρέσκια ακόμη στο μυαλό τους την σχεδόν κατάρρευση της Κύπρου.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών (G7) στον πλανήτη, πιθανότατα δεν θα ανοίξουν νέους δρόμους για το πώς θα διορθώσουν την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι συζητήσεις για το θέμα διεξήχθησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Αξιωματούχοι από δύο από τις οικονομίες της ομάδας των G7 ανέφεραν ότι οι συνομιλίες – την Παρασκευή και το Σάββατο σε ένα σπίτι του 17ου αιώνα της Αγγλίας, 40 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου – είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην αργή πρόοδο των τραπεζικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο.

 

«Είναι πολύ σπάνιο για τους G7 να επικεντρωθούν στην οικονομική ρύθμιση,” δήλωσε αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Κύπρου το Μάρτιο λειτούργησε ως υπενθύμιση της ανάγκης να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

“Είναι λογικό για τους ηγέτες των G7 να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω μιας κατάλληλης ρύθμισης πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο αξιωματούχος.


Ενώ το πρώτο βήμα – για δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – φαίνεται ότι θα γίνει στα μέσα του 2014, ένας δεύτερος πυλώνας, ο οργανισμός «εξυγίανσης» και το ταμείο που θα κλείνει χρεοκοπημένες τράπεζες, είναι υπό αμφισβήτηση.

Υπάρχει μικρή προοπτική ένας τρίτος πυλώνας, η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, να γίνει ποτέ πραγματικότητα.

“Καλωσορίζουμε τις συνομιλίες”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

“Νομίζω ότι απλά η Κύπρος υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία να σπάσει η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των ισολογισμών των κυβερνήσεων και των τραπεζών”, πρόσθεσε.

Facebook Comments