Άρχισε, με επίκεντρο την μικρή τράπεζα FBBank (συμφερόντων Ρέστη), η αναδιάταξη της τραπεζικής αγοράς, όσον αφορά τις συμμετοχές που έχει ήδη αποκτήσει ή που επίκειται άμεσα να αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με πιθανό σενάριο το «πακετάρισμα» των μικρών τραπεζών σε ένα φορέα.

Μέχρι σήμερα, το Ταμείο έχει υπό τον έλεγχό του τη Eurobank, τη μόνη από τις συστημικές τράπεζες, καθώς και το καλό κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η FBBank θα είναι το νέο μέλος της «οικογένειας» του Ταμείου, καθώς η πλευρά Ρέστη δεν προτίθεται να εισφέρει κεφάλαια για να ενισχύσει την συγκεκριμένη τράπεζα.

 

Ετσι, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της τελικής προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι μικρές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν κατά μόνας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει το «πακετάρισμα» των τραπεζών που έχει υπό την κατοχή του, σε μία λογική ότι για να πουληθούν- αν αυτό προκύψει- θα πρέπει να είναι με τη μορφή…πακέτου και όχι μία μία. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί αγοραστής να αποκτήσει τα προς πώληση «συνασπισμένα» τραπεζικά κομμάτια.

Διότι, δεδομένης της συγκυρίας στην οποία δεν διαφαίνεται υπαρκτό ενδιαφέρον εξαγοράς από πιθανούς ξένους επενδυτές, το Ταμείο θα πρέπει να προσανατολισθεί στη λύση της συσπείρωσης δυνάμεων και των μετέπειτα απορροφήσεων από άλλους ελληνικούς ομίλους. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό, ένα τραπεζικό «πακέτο» από το Ταμείο να απορροφηθεί από μία από τις συστημικές τράπεζες που είναι σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ( Εθνική, Alpha, Πειραιώς) αν και οι δύο τελευταίες έχουν ήδη επωμισθεί αρκετές τράπεζες και έχουν αποκτήσει μεγάλο μέγεθος.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι μικρές μη συστημικές τράπεζες έχουν διορία ως τα τέλη Ιουνίου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες οι μέτοχοί τους θα πρέπει να καταβάλλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτές οι τράπεζες εισέρχονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αποφασίσει για την μελλοντική τους πορεία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι μικρές θα ενοποιηθούν σε ένα πακέτο και θα κατευθυνθούν σε πώληση ή σε απορρόφηση. Οι τράπεζες αυτές που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με τις δικές τους δυνάμεις είναι:

 

— η πολυμετοχική Probank, που δίνει έμφαση στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είχε σχέδιο εισόδου στο Χρηματιστήριο, αλλά αυτό αναβλήθηκε λόγω κρίσης

 

—η Τράπεζα Αττικής, η οποία έχει μεγαλομέτοχο το ΤΣΜΕΔΕ και σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 90 εκατ ευρώ

 

—η FBBank που κατά τις πληροφορίες του  θα ανοίξει το δρόμο για το πακετάρισμα των τραπεζών που ελέγχει το Ταμείο (ΤΧΣ), μετά την απροθυμία της εφοπλιστικής οικογένειας Ρέστη να εισφέρουν νέα κεφάλαια.

 

— η Πανελλήνια, είναι άλλη μια τράπεζα , συνεταιριστική, της οποίας η ανακεφαλαιοποίηση και η εξέλιξη είναι υπό συζήτηση

 

Επίσης, στα μέσα Ιουνίου θα έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τα επικαιροποιημένα business plans των τραπεζών, για τη διατήρηση και ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους και εκεί θα αναλύονται και τα διάφορα περιθώρια περαιτέρω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων, στο πλάισιο του νέου τους ρόλου.

Από πλευράς του, το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει προφανώς ακόμη καταλήξει σε ποιά λύση πακέτου θα προχωρήσει, αν θα περιλαμβάνει τη Eurobank μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ή τις μικρές χωριστά. Το σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσει σε λύσεις πακέτου για να είναι πιο εύκολη η πώληση ή μεταβίβαση σε άλλους ομίλους. Και η διαδικασία αυτή ξεκινάει ήδη από σήμερα…..

Facebook Comments