Βελτιωμένα μεγέθη τόσο σε επίπεδο β τριμήνου όσο και σε επίπεδο α εξαμήνου, εμφάνισε ο ΟΤΕ.  Τα κέρδη (κατανεμημένα στους μετόχους) αυξήθηκαν κατά 57,6% το β τρίμηνο στα 49 εκατ. ευρώ και κατά 30,4% το α εξάμηνο στα 88 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε μετόχους της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 11,8% και 21,8% αντίστοιχα, στα 45,6 εκατ. και 96,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κύκλος εργασιών το β τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 959,1 εκατ. ευρώ και κατά 0,7% το α εξάμηνο στα 1,88 δισ. ευρώ, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 1,6% το β τρίμηνο στα 319 εκατ. ευρώ και κατά 2,6% το α εξάμηνο στα 634,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο OΤΕ, στην Ελλάδα κατεγράφη αύξηση εσόδων κατά 2,7% και του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 2,4% το β τρίμηνο, χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων, την περαιτέρω αύξηση των εσόδων κινητής από δεδομένα, την έμφαση στην ψηφιακοποίηση και τον συνεχή εξορθολογισμό του κόστους.

Επίσης, υπήρξε βελτίωση και στη Ρουμανία, λόγω της των ισχυρών επιδόσεων της κινητής.

Οπως επισημαίνει ο OΤΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαν αγοραστεί 2,8 εκατ. μετοχές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2018, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για ένα ακόμη τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις, έχοντας βάλει γερές βάσεις από την αρχή του έτους, κυρίως στην Ελλάδα, όπου καταγράψαμε ισχυρά έσοδα και κερδοφορία EBITDA. Στην ελληνική αγορά, αυξήσαμε τους πελάτες και ενισχύσαμε τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες σχεδόν κατά 10% στο τρίμηνο, χάρη στα δίκτυά μας οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, αναγνωρισμένα για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Τα έσοδα από δεδομένα κινητής στην Ελλάδα σημείωσαν επίσης διψήφια άνοδο, μια δυναμική αύξηση που δικαιώνει τις συνεχείς επενδύσεις μας στο δίκτυο. Φέρνουμε τους συνδρομητές μας πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή: περισσότεροι από τους μισούς πελάτες μας που διαθέτουν smartphone χρησιμοποιούν πλέον την mobile εφαρμογή μας ως κύριο κανάλι επικοινωνίας με την Cosmote. Η Ρουμανία παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά η σταθερή βελτίωση των επιδόσεων στην κινητή τηλεφωνία, κυρίως χάρη στα συνδυαστικά πακέτα και τις νέες προσφορές, αντιστάθμισε την πτώση στα έσοδα της σταθερής. Τέλος, στην Αλβανία, τα έσοδα από υπηρεσίες και η κερδοφορία EBITDA συνέχισαν να ανακάμπτουν. Συνολικά, οι δραστηριότητές μας στις κύριες αγορές που επιχειρούμε σημείωσαν αύξηση εσόδων αυτό το τρίμηνο.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Ο Όμιλος OΤΕ είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Με τη συνδρομή του Ομίλου, η χώρα έχει κάνει καθοριστικά βήματα προς την κοινωνία των gigabit, καθώς έχει υιοθετήσει υπηρεσία FTTC σχεδόν το 40% των πελατών μας που έχουν πρόσβαση, ενώ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και η πρώτη σύνδεση οπτική ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) της Cosmote. Θα συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε δικτυακές υποδομές στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αλλά και στον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα διατηρούμε αμετάβλητους τους στόχους που είχαμε θέσει σε επίπεδο έτους αναφορικά με τις επενδύσεις και τις ταμειακές ροές.»

Προοπτικές

Ο OΤΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του,  αναμένει ότι η θετική τάση του πρώτου εξαμήνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αναμένεται ότι θα ευνοήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη των υπηρεσιών mobile data και ευρυζωνικότητας αναμένεται να συνεχιστεί. Η εκτεταμένη κάλυψη των προηγμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πελατών στις υπηρεσίες του OΤΕ, υποστηρίζοντας τα έσοδα. Η επιχειρησιακή πρόοδος στη Ρουμανία, ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία, είναι ενθαρρυντική.

Το 2018, η Διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου €700 εκατ. Αντανακλώντας την περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών του ροών, ο OΤΕ αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου €350 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου €260 εκατ. και θα καταβληθούν στο σύνολό τους στους μετόχους, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Facebook Comments