Μείωση 0,6% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Απριλίου 2013, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Τον Μάρτιο του 2013, οι τιμές καταναλωτή είχαν μειωθεί κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2012 – Απριλίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2011 – Απριλίου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές και αρνί και κατσίκι νωπά.

β) Κατά 8,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.

γ) Κατά 0,5% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραιατρικές υπηρεσίες.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, των ενοικίων κατοικιών και των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

β) Κατά 1,2% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.

γ) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Facebook Comments