Η κρίση που ξέσπασε το 2008 οδήγησε στην απομόχλευση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από μια σειρά εταιρικών χρεοκοπιών με τα χρέη των εταιριών αυτών να τα φορτώνονται τα κράτη, το οποία προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή, αυξάνοντας τη δική τους μόχλευση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από το 1929, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στα $29,2 τρισ. ενώ σήμερα μετά από μια καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση που εξαϋλωσε δεκάδες τρισεκατομμύρια, το παγκόσμιο χρέος είναι $56,3 τρισ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το χρέος αυτό τροφοδοτήθηκε από μια σειρά νομισματικών πολιτικών που είχαν ως βασικό πυλώνα τα μηδενικά επιτόκια. Κάτι όμως που αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα καθώς η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου, πιθανότατα και από το Σεπτέμβριο. Η άνοδος των επιτοκίων σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου προκαλούν απανωτά σοκ στις ανά τον κόσμο χώρες, οι οποίες βλέπουν τη δημοσιονομική τους εικόνα να επιδεινώνεται ραγδαία και να οδηγούνται σε αδυναμία εξυπηρέτησεις των χρεών τους.

Τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να υπάρξουν πολλές περιπτώσεις κρατών τα οποία είτε θα κυρήξουν επίσημη χρεοκοπία είτε θα «σέρνονται» ως τυπικά χρεοκοπημένα, όπως δηλαδή γίνεται εδώ και μια πενταετία με την Ελλαδα.

Τελευταίο ηχηρότατο «κρούσμα» χρεοκοπίας ήταν το Πουέρτο Ρίκο. Το οποίο αν το δούμε στον παγκόσμιο χάρτη είναι τόσο μικρό σε μέγεθος για την Αμερική, όσο είναι και η Ελλάδα για την Ευρωζώνη. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Αμερική.

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση. Η Αμερική δεν κόπτεται ιδιαίτερα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και πάθει κάποια ζημιά, απλά προσπαθεί να κλείνει όσο πιο αναίμακτα γίνεται τέτοια μέτωπα γιατί πολύ απλά, αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετά στο μέλλον, που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της.

Το Πουέρτο Ρίκο λοιπόν, κύρηξε και επίσημα χρεοκοπία με το χρέος του να ανέρχεται στα $73 δισ. και πολύ σύντομα θα ξεμείνει από ρευστό. Και τα $73 δισ. του χρέους οφείλονται σε αμερικανικές τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι τα έχουν μοχλεύσει στην αγορά παραγώγων. Και πλέον μαζεύονται πολλές τέτοιες βόμβες γύρω από τις αμερικανικές τράπεζες (και όχι μόνο φυσικά).

Τα αμερικανικά Μέσα αποκαλούν το Πουέρτο Ρίκο ως «Η Ελλάδα της Αμερικής» και ο λόγος είναι όλα τα προαναφερθέντα. Το Πουέρτο Ρίκο σήμερα βλέπει το 40% του πληθυσμού να ζει στην απόλυτη φτώχεια και η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή ύφεση από το 2006.

Φυσικά το Πουέρτο Ρίκο, όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να αυξάνει το χρέος του, αφού λαμβάνει και νέα δάνεια για να αποπληρώνει τα παλαιά δάνεια, μέχρι που ο κύκλος αυτός έσπασε. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, όπως αναφέρει και ο τέως επικεφαλής του Πτωχευτικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο οποίος χειρίστηκε τη χρεοκοπία του Detroit. “Το Πουέρτο Ρίκο, χρειάζεται τη βοήθειά μας. Εφόσον δε μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος του, δε μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες του ούτε να διατηρήσει την παραμικρή δομή του σε λειτουργία», τονίζει.

Η «καταιγίδα» που απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες μπορεί να μετατραπεί σε νέο «χρηματοπιστωτικό κυκλώνα». Τα ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο ήταν αφορολόγητα για τους Αμερικανούς επενδυτές και ως εκ τούτου αποτελούσαν δελεαστική επιλογή για τους διαχειριστές. Εκτός από τις τράπεζες, περίπου 150 αμοιβαία κεφάλαια έχουν έκθεση τουλάχιστον 5% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου. Πραγματικός εφιάλτης.

Και εδώ συναντάμε δυο εταιρίες που μας «γυρίζουν» απότομα στο 2008. Ασφαλιστές του χρέους είναι οι εταιρίες MBIAκαι AMBAC. Χρεοκοπημένες και διασωθείσες από το αμερικανικό Δημόσιο και πλέον αντιμέτωπες και πάλι με το φάσμα της χρεοκοπίας. Χαμένα χρήματα για τον Αμερικανό πολίτη και πιθανή «σπίθα» μιας νέας εκκωφαντικής κατάρευσης.

Ίσως πολλά από τα παραπανω να κάνουν έντονους συνειρμούς με την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα. Ίσως η Ελλάδα να είναι η επόμενη «επίσημα» χρεοκοπημένη χώρα, γιατί μέχρι τώρα είμαστε «ανεπίσημα» σε χρεοκοπία.  Ίσως κάποια πράγματα να δείχνουν πιθανότατα την επόμενη μέρα μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μια «θανατηφόρα» δεκαετία χρεοκοπιών από την οποία τα πάντα θα εξέλθουν διαφορετικά.

Facebook Comments