Νέα επιδείνωση παρουσίασε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, με τη συντριπτική πλειοψηφία των CEOs να θεωρούν άδικα και υφεσιακά μέτρα τόσο την προτεινόμενη αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα λεγόμενα «υψηλά εισοδήματα», όσο και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.650 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης δεν έχει αποτυπώσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που ακολούθησαν αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου διεξαγωγής της έρευνας (26/06/2015) και αφορούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή ή όχι της πρότασης των πιστωτών για τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «το γεγονός αυτό αύξησε δραματικά την πιθανότητα χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιδείνωσε σημαντικά την κρίση ρευστότητας που ήταν ήδη σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τελικό αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές εντός και εκτός Ελλάδος».

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ανά τάξη μεγέθους, δείχνει σημαντική πτώση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες έναντι 113 το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε νέα πτώση στις 115 μονάδες έναντι 120 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, στη δεδομένη έρευνα, ζητήθηκε επιπλέον η τοποθέτησή τους για την επίδραση της προτεινόμενης αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα λεγόμενα «υψηλά εισοδήματα» των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση αυτών.

Το 70% των CEOs συμφωνούν ότι είναι ιδιαίτερα άδικη και αντιπαραγωγική, ποσοστό που αυξάνεται σε 82% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ενώ τρείς στους δέκα θεωρούν ότι είναι αναγκαστική λόγω της δεινής θέσης της χώρας.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα με επιπτώσεις στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας είναι η σχεδιαζόμενη έκτακτη εισφορά προς τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το 76% των CEOs δηλώνει ότι το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό και υφεσιακό. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 81% μεταξύ των CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και στο 83% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το 23% των CEOs πιστεύουν ότι η έκτακτη εισφορά είναι αναγκαστική λόγω της δεινής θέσης της χώρας, ενώ μόλις το 1% θεωρεί ότι είναι λογική χωρίς περαιτέρω κοινωνικές επιπτώσεις.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε νέα πτώση και διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες έναντι 117 του προηγούμενου τριμήνου. Η μείωση αυτή μάλιστα δεν έχει ενσωματώσει τις δραματικές εξελίξεις για το μέλλον της Ελλάδος που έλαβαν χώρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Η ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει δημοψήφισμα και η εκρηκτική κρίση ρευστότητας με σημαντικές εκροές κεφαλαίων, οδήγησαν σε επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την ελληνική οικονομία στα όρια της.

Είναι απολύτως αναγκαίο να αναστραφεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα γιατί οι επιχειρήσεις θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.  Εδώ δε που φτάσαμε, ο μόνος δρόμος είναι από την Δευτέρα το πρωί να δρομολογηθεί γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές που θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Facebook Comments