Μια βραχυπρόθεσμη ρύθμιση, έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Ελλάδας πριν την επίτευξη μιας μεγαλύτερης συμφωνίας, επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.

Έλληνας αξιωματούχος εκτίμησε πως μια πρώτη καταβολή χρημάτων στήριξης μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούλιο, και επισήμανε πως τα χρήματα δεν χρειάζεται να προέλθουν από τον μηχανισμό ESM.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιουλίου η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ. Σε περίπτωση μη πληρωμής, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωτράπεζα να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν πως οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν έναν «οδικό χάρτη» για τη συνέχεια.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως οι προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά αύριο Τετάρτη θα περιέχουν «κοινό τόπο» για συμφωνία και θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις των πιστωτών.

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα τόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμήνυσαν πως η Ευρώπη σκοπεύει σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία.

Facebook Comments