Με την Ελλάδα να βρίσκεται στα σκοινιά και να σφυροκοπείται ανελέητα από τους πιστωτές της την ώρα που καλείται να απαντήσει στο δίλημμα: μνημόνιο ή Grexit, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε πως συμπεριφέρονται οι επενδυτές σε άλλες χώρες του Νότου.

Και αυτό γιατί η συμπεριφορά των αποδόσεων των ομολόγων τους μπορεί να μας δώσει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις κινήσεις των επενδυτών. Το παρακάτω γράφημα του Bloomberg δείχνει ότι σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος των αποδόσεων από τις αρχές Μαρτίου όταν και το θέμα της Ελλάδα έμπαινε δυνατά στο προσκήνιο.

08 07 15 nogermany

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι καταρχήν οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα Grexit. Επιπλέον, το κόστος δανεισμού αυξάνεται κατακόρυφα και για τις χώρες αυτές γεγονός που δημιουργεί νέες πιέσεις.

Επίσης, στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg έχουμε προσθέσει και τη Γερμανία. Και αυτή είδε τις αποδόσεις του Βund να εκτοξεύονται κυριολεκτικά.

08 07 15 germany

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές αξιολογούν την πιθανότητα ενός Grexit ως σοβαρή απειλή για τις αγορές. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ καραδοκεί και αυτό φαίνεται και από τις συνεχείς διαρροές ότι επίκειται και νέο QE ακόμα πιο ισχυρό σε περίπτωση που υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη.

Facebook Comments