«H Ελλάδα διέρχεται οξεία κρίση, η κατάσταση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, και το ελληνικό χρέος είναι αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί» επισήμανε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα πάντα βασιζόταν σε δυο ποδιά: μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα και ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι ρεαλιστές και να το αντιμετωπίσουν.» Η ανάλυσή μας δεν έχει αλλάξει, χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως όμως χρειασθεί να προσαρμόσουμε τους αριθμούς, πρόσθεσε.

Το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, είπε η κύρια Λαγκάρντ, αλλά υπενθύμισε ότι η χώρας μας καθυστερεί όφειλες και το ταμείο έχει κανόνες που δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

«Αναμένουμε εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών ή ωρών, αναφορικά με την Ελλάδα. Ζητούμενο είναι η σταθερότητα. Η οικονομική αστάθεια πλήττει πρώτα τους φτωχούς» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε ότι το ΔΝΤ τη δημοσίευσε για λόγους διαφάνειας, «και χρησιμοποιήθηκε εξίσου και από τις δύο πλευρές».

Facebook Comments