Χωρίς οριστικές αποφάσεις ολοκληρώθηκαν για το Σάββατο οι εργασίες του κρίσιμου Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνούν να συνεχίσουν τη διαβούλευση το μεσημέρι της Κυριακής (12:00), λίγες ώρες πριν τη διπλή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (17:00) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (19:00).

Παρά τις εννιά ώρες συζητήσεων, οι 19 υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα, καθώς η διαπραγμάτευση φαίνεται πως μπλόκαρε στη δημοσιονομικά συντηρητική πτέρυγα της νομισματικής ένωσης, με «αιχμή του δόρατος» τη Φινλανδία.

«Είναι ακόμα πολύ δύσκολο, η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επισήμανε πως, πέραν των «οικονομικών θεμάτων», οι 19 υπουργοί συζήτησαν «το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης», τοποθέτηση που υποδεικνύει την έντονη δυσπιστία που τρέφουν πλέον οι εταίροι προς την ελληνική κυβέρνηση, μετά από πέντε μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το μήνυμα του φινλανδού ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Ελσίνκι δεν προτίθεται να εγκρίνει νέα δάνεια προς την Ελλάδα, ενώ είναι έτοιμο να εξατάσει «διαφορετικές επιλογές». Σημείωσε μάλιστα ότι περίπου τα μισά μέλη του Eurogroup συντάχθηκαν με τη φινλανδική θέση πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι επαρκείς.

«Πάντοτε κρατώ την ελπίδα», δήλωσε λακωνικά ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Πιο θετικός εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, απάντησε: «Πάντα».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε έως το τέλος. Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα», σημείωσε ο ισπανός υπουργός Λούις ντε Γκίντος, όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστρίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός διέκοψε τον κ. Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «μην με περνάς για ανόητο». Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και νέα έκτακτη σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση έγινε υπό τη σκιά του εγγράφου που είχε ετοιμάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο 5ετούς προσωρινού Grexit.

Facebook Comments