«Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία. Όλα έτοιμα για ένα πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο στο Twitter ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. “Μετά 17 ώρες διαπραγματεύσεων είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η Ευρώπη είναι δυνατή” σχολίασε από την πλευρά του ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. 

“Το Eurogroup όπου να ναι θα αρχίσει… Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία. H Eυρώπη αξίζει κάποια καλά νέα” δήλωσε στο Twitter και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου εγγυήσεων του ελληνικού χρέους και η μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο ήταν το μόνο «αγκάθι» για να ολοκληρωθεί η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών με τη καγκελάριο Μέρκελ να φέρεται να επιμένει στο θέμα αυτό. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα φαίνεται να “κλείδωσε”. 

Από τη Σύνοδο Κορυφής έφυγαν νωρίτερα ο  Σλοβένος πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Λιθουανίας η οποία είπε “σχεδόν τελείωσε”.

Η αρχική πρόταση των δανειστών ήταν να υπαχθούν στο νέο ταμείο περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισεκ. ευρώ, που θα πωλούνταν σταδιακά, υπό την επίβλεψη ευρωπαϊκών θεσμών, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το ταμείο να εδρεύει στο εξωτερικό και εκτιμά πως το ποσό των 50 δισεκ. είναι υπερβολικά υψηλό. Μια τεχνική λύση θα είναι το δυναμικό του ταμείου να οριστεί στα «έως 50 δισεκ. ευρώ», ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι εταίροι εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο ενδιάμεσης χρηματοδότησης-γέφυρας, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές μέσα επόμενο διάστημα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Το όχημα που εξετάζεται για τη χρηματοδότηση-γέφυρα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ένα όργανο που από τις πρώτες μέρες της ευρω-κρίσης επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 60 δισεκ. ευρώ από τις αγορές για λογαριασμό δοκιμαζόμενων κρατών-μελών. Ο εν λόγω μηχανισμός έχει ακόμα απόθεμα 13 δισεκ. ευρώ αφού έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Εναλλακτικά, εξετάζονται επίσης διμερή δάνεια (κάτι που διαψεύστηκε εν μέρει από την πλευρά της Γαλλίας) αλλά και η επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να νομοθετήσει σειρά μεταρρυθμίσεων έως την Τετάρτη, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του δημόσιου χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική «Guardian», η Αθήνα έχει κερδίσει πιο δεσμευτική ορολογία στην αναφορά για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

Εάν υπάρξει μια κατ αρχήν συμφωνία μεταξύ των ηγετών, θα είναι πολιτικά δυνατό και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και η οποία παραμένει στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τέλη Ιουνίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα.
 

Facebook Comments