Όσμπορν: Η Βρετανία δεν δέχεται να δοθεί δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα μέσω ESM

MarketNews

Όσμπορν: Η Βρετανία δεν δέχεται να δοθεί δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα μέσω ESM , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) απέκλεισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Στο μηχανισμό μετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ.

Ο Όσμπορν μίλησε τη Δευτέρα με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο, έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δάνειο που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), δηλαδή το ταμείο για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού είχε σκοπό να μη χρησιμοποιηθεί ο ΕSM - όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες - για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο ΕSM ιδρύθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι συνάδελφοί μας της Ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του ΕSM είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Το 2011 η Βρετανία είχε αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο ΕSM για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του μηχανισμού λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ - απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της - και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου. Ωστόσο, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ που θα γίνει το 2017.