Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, υπό τον τίτλο «Greek Bank – Greek deal intensifies capital debate», η νέα συμφωνία για την Ελλάδα προβλέπει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» (capital buffer) 10 – 25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση πιθανής ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, oι οποίοι εδράζονται στα stress test της ΕΒΑ που διεξήχθησαν το 2014, οι πρωτογενείς κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται στα 4,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν προσμετρηθεί η αύξηση των προβλέψεων (AQR – Asset Quality Review = Ποιότητα Στοιχείων Ενεργητικού), απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανεβάσουν το συνολικό μέγεθος των αναγκών στα 18,6 δισ. ευρώ.

Βάσει των stress tests του 2014, στο δυσμενές σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν κεφάλαια 8,7 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή βέβαια, βάσει των αναλύσεων της Morgan Stanley, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στο μικρότερο αλλά επίσης, σημαντικό ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley, λαμβάνει ως δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 άνω του 10% έως το 2016.

Λόγω των αυξημένων προβλέψεων ωστόσο, και της μεγαλύτερης έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργούνται πρόσθετες ανάγκες 14 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18,6 δισ. ευρώ.

Με τις ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν ELA ύψους 89 δισ. ευρώ, το ευρωσύστημα χρηματοδοτεί το 33% του συνολικού ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών.

Τον Νοέμβριο του 2014, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν μόλις στο 11%.

Κίνδυνος το Grexit

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σηματοδοτήσει νέους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες. Η εφαρμογή του προγράμματος του ESM ενέχει μεγάλους κινδύνους, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ως εκ τούτου, σημειώνει η Morgan Stanley, υπάρχουν σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης.
 

Facebook Comments